Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ODRŽANA SJEDNICA KOMISIJE ZA BORBU PROTIV SIVE EKONOMIJE: Najavljeno izdavanje nove akcizne markice koja će sadržati najviši stepen zaštite

18.04.2019.


Mikro, mala i srednja preduzeća jedan su od ključnih generatora sive ekonomije u Crnoj Gori i inspekcije im hitno moraju pokucati na vrata, ukazao je predsjednik Komisija za suzbijanje sive ekonomije Milutin Simović.

Komisija za borbu protiv sive ekonomije je na prvoj sjednici održanoj u proširenom sastavu, zaključila da nadležni organi odmah moraju da pojačaju intenzitet i kvalitet borbe protiv svih oblika sive ekonomije.

Na sjednici kojom je predsjedavao potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović, istaknuto je da Komisija, u novom sastavu koji pokriva cio spektar relevantnih društvenih subjekata, šalje snažan signal zajedničkog stava, interesa i sinergije u savladavanju izazova sive ekonomije.

"Komisija u ovom sastavu treba da bude alarm, budilnik za pojedine institucije koje ne rade kako treba, ali i za pojedince. Kao Komisija, insistiraćemo na nagrađivanju onih koji budu radili kvalitetno i efikasno i sankcionisanju onih koji ne budu uspjeli da odgovore zadacima", rekao je predsjednik Komisije.

Na sjednici su prezentirani izvještaji nadležnih organa o rezultatima borbe protiv sive ekonomije u I kvartalu 2019. godine te izvještaji o ukupnim trendovima na tržištu rada i o sivoj ekonomiji u turizmu.

"Komisija je u vezi sa tim konstatovala da su izvještaji pokazali da je sivo tržište radne snage aktivno tokom cijele godine te da se fokus nadležnih organa ne može odnositi samo na turističku sezonu. Posebno je ukazano na je struktura zaposlenih u privredi takva da 53,5 odsto privrednih subjekata ima po jednog zaposlenog, dok u oblasti turizma i ugostiteljstva po jednog zaposlenog ima 2.487 subjekata odnosno 42,50 odsto onih koji se bave tom djelatnošću. Formalno po jednog zaposlenog ima 147 hotela", ukazano je na sjednici.

U tom kontekstu je zaključeno da su mikro, mala i srednja preduzeća jedan od ključnih generatora sive ekonomije u Crnoj Gori te da ti privredni subjekti budu u neposrednoj budućnosti podvrgnuti rigoroznim kontrolama nadležnih organa.

"Moraju inspekcije hitno njima zakucati na vrata", rekao je na sjednici predsjednik Komisije dodajući da oni imaju izbor – da prijave zaposlene prije dolaska inspekcija.

Predstavnici biznis zajednice i sindikata iskazali su zadovoljstvo činjenicom da su uključeni u borbu protiv sive ekonomije ističući da u potpunosti dijele interes njenog suzbijanja.

"Na sjednici je posebno istaknuta potreba jačanja kapaciteta nadležnih inspekcijskih službi i neselektivnosti u njihovom pristupu odnosno dosljednog poštovanja zakona što treba da pokaže principijelnu politiku države. Ukazano je i na potrebu osavremenjivanja određenih rješenja te je s tim u vezi najavljeno izdavanje nove akcizne markice koja će sadržavati najviši stepen zaštite", navodi se u saopštenju.

Komisija, konstituisana prošle godine od predstavnika Ministarstva finansija, Uprave policije, Uprave carina, Poreske uprave i Uprave za inspekcijske poslove, dopunjena je prošle sedmice Na predlog Kabineta potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem, predstavnicima Ministarstva održivog razvoja i turizma, Ministarstva rada i socijalnog staranja – Direktorata za tržište rada i zapošljavanje kao i predstavnicima Privredne komore Crne Gore, Unija poslodavaca, Američke privredne komore, Savjeta stranih investitora, Saveza sindikata Crne Gore i Unije slobodnih sindikata.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 12.04.2019.


Naslov: Redakcija