Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

VEĆI STEPEN PORESKE DISCIPLINE TOKOM LJETNJE SEZONE

18.04.2019.


Stepen poreske discipline bi tokom predstojeće ljetnje sezone trebalo da ima trend rasta, saopštio je direktor Poreske uprave (PU) Miomir M. Mugoša i dodao da na tržištu očekuje manje nelojalne konkurencije za uredne privrednike.

"Podsticanje dobrovoljnog poštovanja poreskih obaveza, kroz proaktivan pristup i otvorenu komunikaciju sa poreskim obveznicima, predstavlja strateški zadatak PU, koji u kontinuitetu doprinosi povećaju poreske osnovice i naplate prihoda", rekao je Mugoša na tribini koja je u okviru projekta Poreski karavan organizovana u Budvi.

PU je tribinu organizovala u saradnji sa Unijom poslodavaca (UPCG) i Privrednom komorom (PKCG), čime je četvrti put počela realizacija projekta Poreski karavan, u pripremi za ljetnju turističku sezonu.

Mugoša je ukazao da se mjere nadzora i dalje moraju sprovoditi, ali da se one usmjeravaju na obveznike kod kojih postoji veći rizik za poštovanje poreskih propisa, i kod kojih je u ranijem periodu utvrđeno neregularno poslovanje.

On je dodao da očekuje da će tokom predstojeće ljetnje sezone stepen poreske discipline imati trend rasta, kao i da će na tržištu, zahvaljujući zajedničkim naporima, biti sve manje nelojalne konkurencije.

Generalna sekretarka UPCG, Suzana Radulović, smatra da je važna direktna komunikacija sa institucijama, u cilju otklanjanja nedoumica u sprovođenju propisa i uspostavljanja poslovnog ambijenta koji je stimulativan za privredu.

Ona je ukazala da je mjere nadzora potrebno usmjeriti na privrednike koji posluju u sivoj zoni i koji ugrožavaju regularno poslovanje.

U zajedničkom saopštenju PU i UPCG se navodi da su tokom tribine predstavljeni rezultati praćenja prošlogodišnje ljetnje sezone, a obveznici su upozoreni da će, na osnovu analize rizika i dosadašnjeg ponašanja poreskih obveznika, tokom predstojeće fokus biti na onima kod kojih je prethodno bio utvrđen nizak stepen poreske discipline, višestruki prekršaji ili im je izrečena mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti.

Obveznici su u komunikaciji sa poreskim službenicima imali mogućnost da se upoznaju sa novostima u poreskoj legislativi, kao i da postave pitanja u vezi sa tumačenjem pojedinih odredbi propisa.

Projekat Poreski karavan dio je akcionog plana PU za praćenje ljetnje turističke sezone, a organizuje se u okviru proaktivnog pristupa usmjerenog na jačanje kapaciteta za pružanje usluga poreskim obveznicima i dvosmjerne komunikacije, u cilju podsticanja dobrovoljnog poštovanja propisa i unaprjeđenja stepena poreske discipline na dugoročnom nivou.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 12.04.2019.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija