Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAŠTITNIK LJUDSKIH PRAVA I SLOBODA: Najviše žalbi zbog dugih sudskih postupaka

18.04.2017.


Dugi sudski postupci i zahtjevi za preispitivanje sudskih odluka bili su najčešći razlozi zbog kojih su se građani prošle godine obraćali Zaštitniku ljudskih prava i sloboda.

Broj primljenih pritužbi na rad sudova povećan je za 24 odsto.

U prošloj godini nastavljen je trend rasta ažurnosti sudova i smanjenja broja zaostalih predmeta.

"Međutim, u njihovom radu još ima predmeta u kojima postupci traju više godina, zbog višestrukog ukidanja odluka i drugih razloga, što nije u skladu sa pravom na suđenje u razumnom roku i stavovima Evropskog suda za ljudska prava", navode iz institucije Zaštitnika.

Zato je, smatra on, potrebno da sudovi ovim i predmetima za koje je zakonom propisano hitno postupanje (radnopravni i porodičnopravni sporovi) posvete posebnu pažnju.

Imajući u vidu stav Evropskog suda za ljudska prava da se kontrolni zahtjev i tužba za pravično zadovoljenje mogu smatrati djelotvornim pravnim sredstvima u Crnoj Gori, neophodno je, kako se ocjenjuje, raditi na boljoj informisanosti građana.

"Tako bi kao učesnici u sudskim postupcima više koristili ova pravna sredstva, u zaštiti prava na suđenje u razumnom roku", piše u Izvještaju o prošlogodišnjem radu Ombudsmana.

Zaštitnik smatra da je u cilju stvaranja efikasnog pravosuđa potrebno nastaviti sa organizacionim, kadrovskim i materijalnim jačanjem sudova i sistema odgovornosti nosilaca sudijske funkcije.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 14.04.2017.


Naslov: Redakcija