Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

OBUKA ZA PISANJE EU PROJEKATA: Prijava do 11. maja 2016. godine


Kako bi svi oni koje žele da konkurišu za sredstva iz evropskih fondova naučili da izaberu odgovarajući konkurs i partnere, te pripreme predlog projekta koji mora odgovarati najvišim EU standardima, u Podgorici će se, od 16. maja do 3. juna 2016. godine, održati intenzivni trening za pisanje EU projekata.

Kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, Crna Gora ima pristup značajnom iznosu novčanih sredstava kroz predpristupne fondove, a kako bude napredovala u procesu integracija, tako će se otvarati sve više mogućnosti za finansiranje konkretnih projekata.

U Crnoj Gori trenutno postoji mali broj stručnih konsultanata koji umiju vješto da definišu sve neophodne aspekte jednog projekta i na taj način dobiju sredstva za njegovu realizaciju. Upravo zbog toga, neophodna je obuka za kvalitetno pisanje predloga projekta.

Kompanija Arhimed u saradnji sa partnerima, kompanijom Plan B i Vocational Competence Certificate VCC zvaničnim partnerom za Bosnu i Hercegovinu, organizuje obuku za stručnjake za EU fondove koje se sastoji od tri dijela.

Prvi dio obuhvata pet dana za predavanja i radionice o mogućnostima korištenja i primjene EU fondova, korištenju dokumenata i smjernica u aplikaciji, upravljanju projektnim ciklusom, te priprema narativnih i finansijskih izvještaja. U drugom dijelu, polaznici obuke imaće pet dana za pripremu projektne dokumentacije i pisanje konkretnog predloga projekta uz pomoć stručnih konsultanata, dok će treći dio, koji kao prethodna dva traje pet dana, obuhvatiti evaluaciju napisanih projekata i ispit za dobijanje VCC sertifikata.

VCC je jedinstven sistem obrazovanja i sertifikovanja stručnih kompetencija stečenih izvan formalnog obrazovnog sistema, a obuka je namjenjena svima koji žele razviti svoje znanje o mogućnostima i načinima upotrebe EU fondova-zaposlenima državne uprave, različitih strukovnih udruženja, univerziteta, ali i NVO, preduzetnicima i drugim osobama koje žele da konkurišu za sredstva iz evropskih fondova.

U drugom dijelu obuke, svi polaznici obuke će u potpunosti savladati pisanje predloga projekta za neki od aktuelnih poziva za evropske fondove, te će, kao rezultat treninga, oni i njihov poslodavac imati napisan projekat, spreman za konkurisanje.

Prijave za obuku je moguće poslati do 11. maja 2016. godine na info@arhimed.me, a detaljnije informacije možete dobiti putem telefona 020 240 077.

Izvor: Vebsajt CdM, 15.04.2016.