Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

SKUPŠTINA CG: 15. aprila 2016. godine održana sednica Odbora za evropske integracije - Razmotreno više dokumenata o procesu evropskih integracija i dato pozitivno mišljenje


47. śednica Odbora za evropske integracije

Odbor za evropske integracije na održanoj śednici razmotrio je i jednoglasno podržao

  • Četvrti polugodišnji izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju, za period jul – decembar 2015. godine i
  • Osmi kvartalni izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju, za period oktobar - decembar 2015. godine.

Pomenute izvještaje predstavio je glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović i tom prilikom prisutne članove upoznao sa aktivnostima koje doprinose dinamici pregovaračkog procesa i u konačnom imaju za cilj otvaranje novih pregovaračkih poglavlja i zatvaranje do sada otvorenih poglavlja. Osim toga, govorivši o napretku pregovora u određenim poglavljima, ambasador Pejović je istakao da je Crna Gora u decembru 2015. godine otvorila dva nova poglavlja, 14 – Saobraćajna politika i 15 – Energetika, a da je u pogledu ispunjavanja završnih mjerila najviše napredovala u poglavljima 7 – Intelektualna svojina, 10 – Informatičko društvo i mediji i 30 – Vanjski odnosi.

Članovi Odbora upoznali su se i sa

  • Četvrtim kvartalnim izvještajem o realizaciji obaveza iz Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji za period 2015 - 2018;
  • Programom pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji za period 2016 - 2018. godine;
  • Izvještajem o realizaciji Akcionog plana za 2015. godinu za sprovođenje Strategije informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji 2014-2018,
  • Akcionim planom za 2016. godinu za sprovođenje Strategije informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji 2014-2018.

Govoreći o obavezama iz Programa pristupanja Crne Gore u EU, predśedavajuća śednici i zamjenica predśednika Odbora, Marija Maja Ćatović, izrazila je zadovoljstvo u odnosu na stoprocentu realizaciju obaveza kako od strane značajnog broja institucija tako i u okviru velikog broja poglavlja. Kada je riječ o uspješnosti realizacije obaveza u IV kvartalu 2015. godine, od ukupno 95 planiranih zakona i podzakonskih akata realizovano je 65%. Za period 2016-2018. godine, planirana je realizacija 137 zakona.

Konačno, tokom rasprave o akcionim planovima vezanim za Strategiju informisanja javnosti o procesu pristupanja, bilo je riječi o planiranim aktivnostima u pogledu promocije i edukacije građana, među kojima je i ovogodišnje obilježavanje Dana Evrope.

Izvor: Press služba Skupštine Crne Gore, 15.04.2016.