Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NVO TRAŽE DA BUDU UKLJUČENE U IZRADU ZAKONA O IGRAMA NA SREĆU

18.01.2017.


Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) pozvao je Ministarstvo finansija da prilikom najavljene izrade zakona o igrama na sreću omogući učešće predstavnika tog sektora u radnoj grupi.

 Iz CRNVO su saopštili da Minstarstvo na to obavezuje Uredba o načinu i postupku ostvarivanja saradnje organa državne uprave i nevladinih organizacija ("Sl. list CG", br. 7/2012), koja propisuje i detaljnu proceduru izbora predstavnika tog sektora.

"Procedura podrazumijeva javni poziv i propisane kriterijume koji obezbijeđuju kvalitet i legitimitet predstavnika", navodi se u saopštenju CRNVO.

 Iz CRNVO su ocijenili da taj zakon ima izuzetnu važnost za rad i razvoj NVO, jer stvara osnove za finansiranje njihovih projekata i programa.

"I u prethodnim godinama je interesovanje nevladinog sektora za ovaj propis bilo izuzetno, o čemu svjedoče brojne inicijative koje su upućivane u pravcu regulisanja ove oblasti", dodaje se u saopštenju.

 Iz CRNVO su ukazali da je, zbog kontinuiranog kršenja Zakona o igrama na sreću ("Sl. list RCG", br. 52/2004 i "Sl. list CG", br. 13/2007, 40/2011 - dr. zakon i 61/2013), u dijelu koji se odnosi na dodjelu sredstava za projekte NVO, u tu svrhu u prethodnih nekoliko godina dodijeljeno oko osam miliona eura manje nego što je to bilo predivđeno Zakonom.

"Dugogodišnje kršenje Zakona prvi put jasno je apostrofirala i Evropska komisija (EK) u Izvještaju o Crnoj Gori, što potvrđuje ozbiljnost i provjerenost naših navoda", tvrde iz CRNVO.

Iz CRNVO su još jednom pozvali Ministarstvo da proces izrade Zakona o igrama na sreću učini javnim od najranije faze, omogući učešće NVO predstavnika i pokuša da otkloni godinama stvarane sumnje u taj proces.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, 16.01.2017.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija