Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ELEKTROPRIVREDA CG SUPROTNO ZAKONU UZ UGOVOR O SNABDIJEVANJU STRUJOM TRAŽI LIČNE PODATKE POTROŠAČA

18.01.2017.


Građani koji sa Elektroprivredom (EPCG) sklapaju ugovor o snabdijevanju električnom energijom nijesu dužni da dostavljaju potvrdu i podatke o radnom odnosu, odnosno potvrdu iz Fonda PIO ako su penzionisani kao dio potrebne dokumentacije za sklapanje ugovora.

Međutim, EPCG i dalje traži te podatke, a iz Agencije za zaštitu podataka ličnosti (AZLP) je potvrđeno da građani te podatke mogu da daju jedino ako žele.

Iz AZLP su ukazali da su u postupku kontrole EPCG 2015. godine naložili da u obrascu ugovora naznači da se te potvrde predaju uz saglasnost kupca, te da je EPCG tada postupila po instrukcijama.

"Zahtijevanje tih potvrda nije imalo eksplicitno uporište u Zakonu o energetici ("Sl. list CG", br. 5/2016) i Opštim uslovima za snabdijevanje električnom energijom. Zapisnikom o nadzoru, rukovaocu zbirke podataka o ličnosti (EPCG) ukazano je da izmijeni taj obrazacna način da izbriše tačke koje se odnose na dostavljanje potvrde", rekao je predsjednik Savjeta AZLP Muhamed Đokaj.

On objašnjava da su tada iz EPCG ukazali da se tom obrascu doda stavka da je potvrda predata uz saglasnost kupca.

"To znači da kupac nije u obavezi da dostavi navedenu potvrdu, a da će i u tom slučaju ugovor biti zaključen", kazao je Đokaj.

Iz PR službe EPCG su ukazali da kao i sve druge kompanije koje sklapaju ugovore kupcima, nastoje da o kupcima dobiju sve relevantne podatke. Oni im, kako navode, trebaju u cilju ažuriranja baze podataka i formiranja različitih ponuda za grupe kupaca.

"A, u krajnjoj instanci i radi prinudne naplate dugovanja ako se obaveze ne izmire u predviđenom roku, što je predviđeno i odgovarajućim zakonom. Ako kupac nije zaposlen, donosi potvrdu o svom statusu da je nazaposlen, odnosno da je na birou, ili da je penzioner, student..., a što EPCG i provjerava. Tako da nijedna grupa kupaca nije diskriminisana. Sa svakim kupcem EPCG nađe zajednički dogovor o sklapanju ugovora koji je u obostranom interesu", ukazali su u EPCG.

AZLP je u postupku nadzora EPCG utvrdio i da je kompanija tražila od građana fotokopiju lične karte, što je suprotno Zakonu o ličnoj karti ("Sl. list CG", br. 12/2007, 73/2010, 28/2011, 50/2012 i 10/2014). Naloženo je EPCG da se iz obrasca, odnosno ugovora o snabdijevanju električnom energijom izbriše obaveza dostavljanja fotokopije lične karte ili da se ista može dostaviti samo uz saglasnost kupca.

 "Shodno, članu 26 stav 2 Zakona o ličnoj karti rukovalac zbirke ne posjeduje zakonski osnov obrade podataka putem prikupljanja fotokopije lične karte i u obavezi je izbrisati tačku 9, koja se odnosi na fotokopiju lične karte ili pak da se u obrascima navede da se fotokopija može uzeti samo i isključivo uz saglasnost lica na koje se odnosi lična karta, shodno članu 10, stav 1 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti ("Sl. list CG", br. 79/2008, 70/2009 i 44/2012)", navedeno je u zapisniku o nadzoru. Uprkos tome, na obrascu se vidi da EPCG nije postupao po zahtjevu Agencije za zaštitu ličnih podataka i da i dalje traže kopiju lične karte kao neophodan dokument.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, Marija Mirjačić, 17.01.2017.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija