Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

GRAĐANSKA ALIJANSA: Tužioci i sudije saglasni da je stanje u pravosuđu dobro, građani nezadovoljni


NVO Građanska alijansa, u periodu od 1. do 15. decembra 2015. godine, sprovela je istraživanje o povjerenju građana, sudija i tužilaca u pravosuđe, sve u cilju promovisanja saradnje organa državne uprave i nevladinih organizacija i realizacije mjere 2.1.9.4. Akcionog plana za Poglavlje 23, koja se odnosi na promovisanje izvještaja NVO na internet stranicama državnih organa.

 Kako je saopšteno iz Građanske alijanse, istraživanje je urađeno na uzorku od 640 punoljetnih ispitanika, starosti od 18 do 77 godina, od čega su 394 osobe muškog pola (61,6 odsto), 238 ženskog pola (37,2 odsto), dok osam ispitanika (1,3 odsto) nije željelo da se izjasni po pripadnosti polu.

"Cilj istraživanja je bio mjerenje stavova sudija, tužilaca i građana o stanju u pravosuđu, mjerenje efikasnosti sudskog postupka sa više aspekata, definisanje prioritetnih mjera za jačanje povjerenja javnosti u pravosudni sistem, te mjerenje stepena informisanosti građana o njihovim pravima u sudskim postupcima", naveli su iz GA.

Njihov istraživački tim se fokusirao na nekoliko aspekata značajnih za mjerenje stavova građana, sudija i tužilaca, te na faktore koji generišu njihove stavove, kao što su povjerenje u sudstvo i tužilaštvo, efikasnost i transparentnost rada sudova i tužilaštava, uloga drugih organa i njihov odnos i postupanje prema sudovima i tužilaštvima, ključni problemi koji utiču na zakonit, transparentan i pravovremen rad sudstva i tužilaštva.

"Posebno važno pitanje ticalo se ličnih iskustava koja građani imaju u odnosu na pravosudni sistem", dodali su iz GA.

Realizaciju mjere 2.1.9.4. Akcionog plana za Poglavlje 23 od 2013. godine, realizuje Građanska alijansa na godišnjem nivou u saradnji sa Udruženjem sudija Crne Gore. U istraživanje 2015. godine, uključilo se i Udruženje državnih tužilaca Crne Gore.

Izvještaj sadrži i preporuke koje bi trebalo da doprinesu kreiranju većeg povjerenja u sudstvo i tužilaštvo, a kompletan materijal možete pogledati ovdje

Izvor: Vebsajt CdM, 14.01.2016.