Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O DOPUNAMA ZAKONA O SOCIJALNOJ I DJEČIJOJ ZAŠTITI: Prva naknada majkama sa više od troje djece biće isplaćena 20. februara 2016. godine


Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević rekla je da očekuje da će u slučaju nadoknadi za majke sa troje i više djece biti velikih zloupotrebi, poručivši da će svi oni koji budu uhvaćeni u tome biti sankcionisani a mjere će, kako je najavila, biti rigorozne.

"Imamo najave da će toga biti, kao što je bilo zloupotreba kod socijalnih davanja. Spremili smo se za to, i u saradnji sa poreskim i inspekcijskim organima, učinićemo sve da te zloupotrebe osujetimo. Ovaj Zakon o dopunama Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti ("Sl. list CG", br. 47/2015) je po mom mišljenju trenutno najveći podsticaj sivoj ekonomiji, jer će biti veliki broj žena koje će nastaviti da rade a primaće i nadoknadu. Međutim, bićemo rigorozni i prema poslodavcima i prema korisnicima i ukidaćemo nadoknade ukoliko nađemo ženu koja prima nadoknadu, a da je negdje u radnom odnosu. To obećavam sa ovog mjesta i poručujem da se manu tog posla i korisnici nadoknade, poslodavci, radnici u centrima za socijalni rad i njihovi direktori", dodala je ona.

Kako je navela, nema potrebe za nervozom i bojazni da li će svima biti isplaćene nadoknade, s obzirom da je budžetom za tu namjenu planirano oko 13 miliona, ali da će biti potrebno između 30 i 40 miliona.

"Svi će dobiti naknade, država će morati da stvori uslove da obezbijedi dodatna sredstva, a oko 20. februara kada će biti prva isplata tačno ćemo znati koja je to cifra. Ja sam znala koliki će biti taj broj majki, jer smo imali statističke podatke i pokušavali smo da upozorimo poslaničke klubove na jednu takvu situaciju. Sada moramo da sprovodimo taj Zakon i sve ćemo uraditi da obezbijedimo ta sredstva, tako da nema nikakve nervoze", uvjerava Kovačević.

Izvor: Vebsajt CdM, 15.01.2016