Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

FOND ZA ZAŠTITU DEPOZITA: Garantovani depozit u 2016. godini ostaje 50.000 eura


Garantovani depozit u 2016. godini ostaje na nivou utvrđenog u iznosu od 50 hiljada eura i neće se povećavati do pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji EU, saopštio je izvršni direktor Fonda za zaštitu depozita FZD, Predrag Marković.

"Na kraju prošle godine Fond je raspolagao sa 67 miliona eura, što uz 30 miliona eura koje su obezbijeđene po stend baj aranžmanu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj EBRD, kojima Fond može raspolagati prometno, predstavlja sigurnu garanciju za deponente u Crnoj Gori, nevezano u kojoj od banaka imaju svoj depozit", rekao je Marković.

Fond će se, prema njegovim riječima, u ovoj godini, radi usklađivanja sa novom direktivom EU o zaštiti depozita, najviše fokusirati na izradu metodologije za obračun premije na bazi rizika banaka.

"Fokus će biti i na promociji zaštite depozita, kako preko banaka članica, tako i u medijima, kao i na pripremi prijedloga novog zakona o zaštiti depozita, u skladu sa direktivom EU, kojim će, pored sadašnjih, Fond dobiti i dodatna ovlaštenja i obaveze", zaključio je Marković.

Izvor: Vebsajt CdM, 16.01.2016.