Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

CENTRALNA BANKA CG: Započete pripreme za implementaciju instrumenta za procjenu kvaliteta aktive banaka - AQR

17.12.2019.


Centralna banka Crne Gore (CBCG) kontinuirano sprovodi nadzor bankarskog sistema koga karakterišu pozitivni trendovi ključnih bilansnih pozicija. Sistem je likvidan, solventan i sa nekvalitetnim kreditima na rekordno niskom nivou u procentu od 4,62 odsto ukupnih kredita.

Stabilnost bankarskog sektora podržana je adekvatnom kapitalizacijom, tako da agregatni koeficijent solventnosti od 17,71 odsto prevazilazi zakonski minimum od 10 odsto, saopšteno je iz CBCG.

"Sa ciljem daljeg jačanja povjerenja u bankarski sistem, CBCG započela je sa pripremama za implementaciju AQR-a, kao najefikasnijeg prudencionog instrumenta za procjenu kvaliteta aktive banaka. U tom pravcu, je formalno započet postupak javne nabavke za izbor konsultanta CBCG koji će biti zadužen za implementaciju procesa AQR-a u skladu sa ECB Priručnikom iz 2018", dodaje se u saopštenju.

Sa ciljem da obezbijede najviši nivo transparentnosti i kredibilnosti procesa, definisani su strogi kriterijumi sa namjerom da se izabere i angažuje reputabilni međunarodni konsultant.

Za ovu namjenu CBCG je obezbijedila sredstva u iznosu od 790.000 eura, što predstavlja cjelokupan iznos specijalnih rezervi CBCG, a što potvrđuje posvećenost institucije kredibilnoj i kvalitetnoj realizaciji ovog značajnog projekta.


IZVOR: Vebsajt CdM, 14.12.2019.


Naslov: Redakcija