Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SUDOVIMA: Građani Kotora, Budve i Tivta traže osnivanje Osnovnog suda i Osnovnog tužilaštva u Budvi ili osnivanje "palate pravde", odnosno većeg suda, koji bi se nalazio između te tri opštine

17.12.2019.


Da li će Budvani, Kotorani i Tivćani dobiti svojevrsnu "palatu pravde" - prošireni Osnovni sud i zgradu Osnovnog tužilaštva znaće se tek kada se uradi nova analiza za potrebe racionalizacije sudske mreže.

To piše u Predlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudovima, koji je utvrdila Vlada.

"Značajan broj sugestija, dostavljenih od strane građana Kotora, Budve i Tivta i organa lokalne samouprave Opština Budva, odnosio se na potrebu osnivanja Osnovnog suda i Osnovnog tužilaštva u Budvi ili osnivanje "palate pravde", odnosno većeg suda, koji bi se nalazio između te tri opštine. To je traženo zbog ekonomičnosti vođenja postupka, povećanja broja stanovnika Budve i velikog broja parničnih i krivičnih predmeta, koji potiču sa teritorije Budve", piše u rezimeu Predloga zakona.

U toku javne rasprave Ministarstvu pravde pristiglo je 1.382 primjedbi, predloga i sugestija, od strane 1.251 građanina, 118 advokata, 8 predstavnika sudstva, 3 predstavnika lokalne samouprave i jedna od Komore javnih izvršitelja i NVO.

U Predlogu zakona gotovo isti odgovor je da se čeka nova analiza napisan i za promjenu mjesne nadležnosti sudova u Kotoru i Cetinju za postupke iz Budve.

"Ministarstvo pravde je, uvažavajući sve dostavljene predloge, inicijative i sudgestije, procijenilo da je pitanje promjene mjesne nadležnosti osnovnih sudova za Kotor i Cetinje, neophodno razmotriti kroz izradu nove analize za potrebe racionalizacije", piše u Predlogu zakona.

Ljetos je na tekst Nacrta zakona Ministarstva pravde, koji Kotorani doživljavaju kao još jedan u nizu nasrtaja na grad Svjetske kulturne i prirodne baštine, reagovalo 94 advokata iz Kotora, Tivta i Budve.

Oni u obrazloženju primjedbi konstatuju da nije jasno kojim kriterijumima se predlagač izmjene zakona rukovodio i opravdao prijedlog da se mjesna nadležnost Opštine Budva prenese Osnovnom sudu na Cetinju.

Tim prije što se, prema srednjoročnom planu racionalizacije pravosudne mreže, kao osnovni kriterijumi uzimaju broj stanovnika, geografska udaljenost i opterećenost suda, a ti podaci nijesu nekoliko posljednjih godina ažurirani.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, Biljana Nikolić, 12.12.2019.


Naslov: Redakcija