Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI I ZDRAVLjU NA RADU: Poslodavci dužni da zaposlene obavezno osiguravaju, kao i da premije za osiguranje padaju na teret poslodavca, a određuju se u zavisnosti od nivoa rizika od povreda na radu, profesionalnih bolesti i bolesti u vezi sa radom

17.12.2019.


Najveći broj povreda na radu u Crnoj Gori dešava se u građevinskoj djelatnosti, zbog neprimjenjivanja propisanih mjera zaštite i zdravlja na radu, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja. Iz tog Vladinog resora ipak navode da se stanje poboljšava, pa je u posljednjih desetak godina ukupan broj povreda na radu smanjen za 60 odsto.

Zakonom o zaštiti i zdravlju na radu ("Sl. list CG", br. 34/2014 i 44/2018 - dalje: Zakon) definisano je da su poslodavci dužni da zaposlene obavezno osiguravaju, kao i da premije za osiguranje padaju na teret poslodavca, a određuju se u zavisnosti od nivoa rizika od povreda na radu, profesionalnih bolesti i bolesti u vezi sa radom.

"Najveći broj povreda na radu je upravo iz građevinske djelatnosti, a u prilog tome ide neprimjenjivanje propisanih mjera zaštite i zdravlja na radu. Problem se ogleda u tome što poslodavci ne obezbjeđuju korišćenje sredstava i opreme lične zaštite na radu, zaposlene ne osposobljavaju za bezbjedan i zdrav rad, ne obezbjeđuju ljekarske preglede o zdravstvenoj sposobnosti za bezbjedan rad", ukazali su iz Ministarstva rada.

Predstavnici Ministarstva dodaju da postoji i odgovornost radnika kod povreda na radu.

"Tu imamo i drugu krajnost u slučajevima kada je poslodavac obezbjedio sve propisane mjere zaštite i zdravlja na radu, a zaposleni ih se ne pridržava misleći da mu je dovoljno samo iskustvo koje ima, pa se takav rad završi sa smrtnim ishodom, iz čega možemo zaključiti da samo zajedničkim djelovanjem možemo obezbijediti sigurno radno mjesto", poručeno je iz ovog Vladinog resora.

Govoreći o trenutnom stanju u Crnoj Gori, predstavnici Ministarstva su istakli da postoji problem oko vođenja evidencija o povredama na radu, zbog rada na crno, kada zaposleni nije prijavljen kod poslodavca.

"Pa ukoliko se dogodi povreda na radu, poslodavac je ne prijavljuje, što samim tim onemogućuje uvid u realno stanje kada govorimo o povredama na radu", rekli su predstavnici Ministarstva.

Oni su naveli da podaci Uprave za inspekcijske poslove pokazuju da je u odnosu na 2008. godinu broj povreda na radu smanjen za 60 odsto.

"Možemo slobodno reći da se iz godine u godinu stanje u Crnoj Gori poboljšava, što i jeste cilj svih nas, a svakako ćemo nastaviti sa aktivnostima koji će za cilj imati povećanje navedenog broja u procentima", poručuju iz Ministarstva.

Iz tog Vladinog resora su govoreći o građevinskom sektoru napomenuli da je Zakon u toku prošle godine pretrpio određene promjene, u kojem su prenešene relevantne Direktive EU upravo iz djelatnosti građevinskog sektora.

Predstavnici Ministarstva su podsjetili da je jedna od ključnih novina podizanje odgovornosti i obaveze poslodavca uvođenjem koordinatora za zaštitu i zdravlje na radu u fazi pripreme projekta i koordinatora za zaštitu i zdravlje na radu u fazi izvođenja radova, kada radove izvode dva ili više investitora.

Ovim novinama, zaštita i zdravlje na radu kada je građevinski sektor u pitanju, podiže zaštitu na jedan veći nivo što obezbjeđuje sigurnije radne uslove za sve zaposlene tvrde predstavnici Ministarstva. Oni dodaju da je zakonska regulativa iz oblasti zaštite i zdravlja na radu zaokružena, donešene su izmjene i dopune Zakona, kao i veliki broj podzakonskih akata koji su usklađivani sa relevantnim Direktivama EU.

"Ono što nama ostaje sada na zadatku je upravo primjena i implementacija kako Zakona tako i velikog broja podzakonskih akata, a to će ujedno predstavljati i veliki izazov. Problem predstavlja to što poslodavci misle da je ulaganje u zaštitu i zdravlje na radu trošak, a ne investicija, ne shvatajući da je ulaganjem u zaštitu svoga zaposlenog poslodavac u suštini na dugoročnom dobitku", istakli su iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 15.12.2019.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija