Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O IZDAVANJU LICENCI ZA PROFESIONALNE VOZAČE: Predviđeno je da će crnogorski vozači pored vozačke dozvole posjedovati profesionalne licence za obavljanje djelatnosti prevoza putnika i tereta, kao što je slučaj u svim državama Evropske unije


Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je u završnoj fazi pripreme Pravilnika o izdavanju licenci za profesionalne vozače, saopštio je ministar Ivan Brajović.

Tako će crnogorski vozači, pored vozačke dozvole, posjedovati profesionalne licence za obavljanje djelatnosti prevoza putnika i tereta, kao što je slučaj u svim državama Evropske unije. Brajović je ovo saopštio u razgovoru sa predsjednikom Svjetske asocijacije vozača Robertom Kastnerom koji je posjetio Ministarstvo. Povod posjete je inicijativa da i vozači iz Crne Gore postanu članovi ove asocijacije, kao i zapaženi rezultati koje je naša zemlja, kao počasni gost, postigla na prošlogodišnjem takmičenju održanom u Poljskoj, u Krakovu.

Brajović je goste upoznao sa aktivnostima koje Crna Gora preduzima na polju bezbjednosti saobraćaja i unapređenja pravila i procedura u obavljanju djelatnosti prevoza putnika i tereta u drumskom saobraćaju.

Kako je saopštio ministar, značajan posao urađen je donošenjem Strategije bezbjednosti saobraćaja za period do 2020. godine, te da su rezultati u statističkom smislu vidljivi i da je značajno smanjen broj nastradalih na crnogorskim drumovima.

Kako je Brajović dodao, Ministarstvo saobraćaja je tome doprinijelo značajnim ulaganjima u rekonstrukciju i sanaciju puteva (preko 300 miliona eura od 2006. godine, kako rehabilitacijom postojeće mreže puteva, mostova, tunela, kosina, tako i izgradnjom trećih traka, zaobilaznica i novih putnih pravaca).

"Važno je istaći intenzivnu saradnju sa Upravom policije koja sprovodi rigoroznije kontrole na crnogorskim drumovima, pa možemo zaključiti da su ove aktivnosti doprinijele poboljšanju bezbjednosti na putevima", navodi se u saopštenju.

Kastner je istakao da ta internacionalna organizacija ulaže puno u poboljšanje bezbjednosti na putevima, u prvom redu kroz obuke za profesionalne vozače.

"Asocijacija posebnu pažnju posvećuje bezbjednosti djece u saobraćaju kao i aktivnostima privrednih društava iz oblasti saobraćaja na školovanju i obukama vozača. On je naglasio da asocijacija ima 29 članica sa svih kontinenata i da će naredne godine obilježiti 65. godišnjicu koja će biti upriličena u Španiji, gdje je udruženje i osnovano", stoji u saopštenju.

Sekretar asocijacije, Zlato Zaletel, naglasio je da značajni rezultati koje su predstavnici Crne Gore osvojili na takmičenju daju dalji podstrek da Crna Gora razmotri mogućnosti učlanjenja i učešća na budućim takmičenjima kao punopravna članica.

Od zemalja regiona članice ove asocijacije su Slovenija, Hrvatska i Srbija.

Predsjednik Saveza vozača Crne Gore, Momčilo Radulović, takođe je izrazio zadovoljstvo podrškom koje je resorno ministarstvo pružalo aktivnostima udruženja i podsjetio na neke od veoma sadržajnih projekta koje udruženje pod pokroviteljstvom ministarstva sprovodi: "Prvi saobraćajni čas" i učešća na evropskim takmičenjima "Šta znaš o saobraćaju".

"Akcenat je na edukaciji najmlađe populacije sa pravilima ponašanja u saobraćaju na kojima su i do sada crnogorski predstavnici ostvarivali zapažene rezultate", rekao je on.

Sljedeće, 30. Svjetsko prvenstvo vozača biće održano u avgustu 2016. godine u Finskoj.

Predsjednik Udruženja prevoznika Crne Gore Veselin Salamadija rekao je da je veoma važno što su prevoznici u Crnoj Gori prepoznali značaj ove organizacije kao i to što naša država prati dešavanja u oblasti saobraćaja na evropskom i svjetskom nivou.

Sastanku su prisustvovali i Generalna direktorka Direktorata za drumski saobraćaj Mirel Radić Ljubisavljević sa saradnicima.

Izvor: Vebsajt CdM, 16.11.2015.