Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

PRIJEDLOG ZAKONA O ZARADAMA ZAPOSLENIH U JAVNOM SEKTORU: Sindikat doktora medicine smatra da ih ovaj propis dovodi u neravnopravan položaj u odnosu na ostale zaposlene finansirane iz budžetskih sredstava


Sindikat doktora medicine Crne Gore smatra da Prijedlog zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru predstavlja još jedno u nizu zakonskih rješenja koje doktore Crne Gore dovodi u neravnopravan položaj u odnosu na ostale zaposlene finansirane iz budžetskih sredstava.

Naime, pomenutim Prijedlogom zakona, doktorima medicine, koji čak nijesu ni prepoznati kao posebna kategorija, dodijeljen je koeficijent između 6 i 8.20. Sa druge strane, isti zakon stavlja u povoljniji položaj neke druge profesije kao na primjer sudsku i tužilačku za koju predlaže koeficijent između 18 i 22, rad u Ministarstvima, lokalnim samoupravama, a što je u suprotnosti sa članom 5, stav 1 tačka 1 istog Prijedloga, navodi predsjednik Sindikata doktora medicine Crne Gore, Milena Popović.

Kako dodaje, pored zabrane dopunskog rada ljekarima zaposlenim u javnim zdravstvenim ustanovama, uspostavlja se još jedno u nizu ograničenja shodno članu 19, zaposleni po osnovu dodatka na zaradu (noćni rad, dežurstvo, prekovremeni rad, rad za vrijeme praznika) ne može zaraditi više od 40 odsto visine osnovne zarade.

"Prevedeno u brojeve, to znači da ljekar specijalista uz maksimalno angažovanje kroz noćni, prekovremeni rad može prihodovati najviše 770 eura. Nejasno je zbog čega se ide za zakonskim rješenjima kojima se rad doktora u kontinuitetu degradira, biva sve manje cijenjen u odnosu na ostale profesije sa istim ili manjim stepenom stručne spreme", navodi Popović.

Zato, Sindikat izražava oštar protest protiv ovog i ovakvog Prijedloga zakona, i takođe zahtijeva da budu učesnici javnih rasprava povodom njegove izmjene.

"Takođe se pridružujemo ostalim sindikalnim organizacijama koje su javno izrazile svoje nezadovoljstvo povodom pomenutog Prijedloga", zaključuje Popović.

Izvor: Vebsajt CdM, 16.11.2015.