Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O UNUTRAŠNjOJ TRGOVINI: Kiosci sa štampom među izuzecima kojima je dozvoljen rad nedjeljom

17.10.2019.


Primjena novog Zakona o unutrašnjoj trgovini ("Sl. list CG", br. 49/2008, 40/2011 - dr. zakon i 38/2019 - dalje: Zakon) po kojem je zabranjen rad trgovinama nedjeljom pogodiće izdavače dnevnih listova u Crnoj Gori. Prema načinu kako zakon tumači jedini distributer štampe u Crnoj Gori kompanija S pres, domaće izdavače čeka gubitak prihoda, a novinare smanjenje zarada i otkazi, jer novine se nedjeljom neće imati gdje prodavati od 20. oktobra.

Tako će Crna Gora biti jedina država u kojoj neće biti dnevne štampe nedjeljom, jer je S pres ujedno i jedini distributer strane štampe.

Naime, predstavnici S presa su u razgovoru sa izdavačima dnevnih listova saopštili da ova kompanija više nije u mogućnosti da distribuira novine nedjeljom i praznicima. Objasnili su izdavačima da je nakon početka primjene izmjena Zakona, distribucija novina nedjeljom i praznicima moguća samo na 40 prodajnih objekata.

Iz Ministarstva ekonomije su, međutim, naveli da su kiosci sa štampom među izuzecima kojima je dozvoljen rad nedjeljom.

"U kioscima se nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika može prodavati štampa, ukoliko je njena vrijednost veća od vrijednosti ostale robe koje se u tim objektima prodaje", ukazali su iz Ministarstva ekonomije.

Problem je, međutim, što se na svim kioscima osim štampe prodaju i cigarete, gazirana pića i razne sitnice, čija je vrijednost veća od vrijednosti štampe, mada štampa zauzima veće gabarite.

Iz Ministarstva ekonomije su podsjetili da je članom 35a Zakona propisano da trgovina na veliko i na malo ne može da se obavlja nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika određenim zakonom kojim se uređuju državni i drugi praznici.

Propisano je da se nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika trgovina na veliko i trgovina na malo može, između ostalog, obavljati u specijalizovanim prodavnicama ili kioscima za prodaju štampe.

"Propisano je da se specijalizovanim prodavnicama ili kioscima smatraju prodavnice, odnosno kiosci u kojima se vrši prodaja pretežno jedne vrste robe", naveli su iz Ministarstva ekonomije.

Iz tog Vladinog resora su objasnili da se pod specijalizovanim prodavnicama i kioscima u kojima se vrši prodaja pretežno jedne vrste robe smatraju prodavnice ili kiosci u kojima je vrijednost robe koja se pretežno prodaje, odnosno za čiju su prodaju ta prodavnica ili kiosk specijalizovani (u konkretnom slučaju štampa) veća od vrijednosti ostale robe koje se u toj specijalizovanoj prodavnici ili kiosku prodaje.

U predmetnim objektima kioscima se nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika može prodavati štampa, ukoliko je vrijednost te štampe veća od vrijednosti ostale robe koje se u tim objektima prodaje istakli su iz Ministarstva.

Izmjene Zakona, kojim je predviđeno da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedjeljom i praznicima stupile su na snagu 14. oktobra, a ovo zakonsko rješenje je usvojeno 20. juna.

Uprava za inspekcijske poslove pozvala je preduzeća da, poštovanjem propisane obaveze, daju doprinos potpunoj primjeni Zakona, kojom se uvodi neradna nedjelja u trgovini.

Iz Uprave su upozorili i apelovali na sve kompanije, na koje se odnosi propisano ograničenje, da poštuju tu obavezu, kako ne bi došli u situaciju da Uprava za inspekcijske poslove preko tržišnih inspektora preduzima propisane upravne mjere i radnje i izriče novčane kazne.

Definisano je da će inspektor, ukoliko utvrdi da trgovac radi nedjeljom i u dane državnih ili drugih praznika, zatvoriti prodajni objekat ili drugo prodajno mjesto za vremenski period u kojem rad nije dozvoljen. Zakonom je predviđena kazna od 1.000 do 10.000 eura za kompaniju, a za odgovorno lice od 200 do 500 eura.

Nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika trgovina na veliko i malo može se obavljati u apotekama, specijalizovanim prodavnicama ili kioscima za prodaju hljeba, pekarskih proizvoda i kolača, cvijeća, suvenira, štampe, sredstava za zaštitu bilja ili pogrebne opreme, benzinskim stanicama i prodavnicama za trgovinu na malo u okviru benzinskih stanica.

Takođe, trgovina na veliko i malo može se obavljati na pijacama, štandovima tezgama, vitrinama i automatima izvan pijaca i pokretnim prodavnicama, prodavnicama, kioscima i automatima smještenim unutar zatvorenih područja autobuskih i željezničkih stanica, aerodroma i luka, štandovima i kioscima u kojima se prodaje roba za vrijeme održavanja priredbi, festivala i manifestacija, sajmova i za vrijeme javnog prikazivanja kinematografskih djela, kao i skladištima za trgovinu na veliko.

Unija poslodavaca (UPCG) podnijela je Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti člana 35a Zakona, kojim je propisano da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika. Iz UPCG su ranije ukazali da smatraju da je taj član zakona nesaglasan sa članom 59 Ustava Crne Gore ("Sl. list CG", br. 1/2007 i 38/2013 - Amandmani I-XVI) koji jamči slobodu preduzetništva, koja se može ograničiti samo ako je to neophodno zbog zaštite zdravlja ljudi, životne sredine, prirodnih bogatstava, kulturne baštine ili bezbjednosti i odbrane Crne Gore.

Što se tiče dnevnih listova, sve da Ustavni sud utvrdi da je ova odredba zakona neustavna, dok do toga dođe biće nenadoknadiv izgubljeni tiraž i navika kupaca da kupuju novine nedjeljom.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 15.10.2019.


Naslov: Redakcija