Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

FOND ZA ZAŠTITU DEPOZITA: Fond bi mogao isplatiti štednju u 12 banaka


Fond za zaštitu depozita mogao bi da isplati štednju kod 12 banaka u slučaju da dođe do stečaja ili bankrota u bilo kojoj od njih, saopštio je direktor te institucije Predrag Marković.

"Za isplate za tri banke bilo bi neophodno korišcenje stand by kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), odnosno zaduživanje na teret budućih priliva sredstava Fonda kod međunarodnih finansijskih institucija, banaka ili kod državnog budžeta", rekao je Marković.

Prema najnovijim podacima kojima Fond raspolaže, na računima banaka ima 2,8 milijardi eura depozita i 775 hiljada deponenata.

"Fond raspolaže sa 80 miliona eura i može, za slučaj nedostatka sredstava, aktivirati stand by kreditnu liniju EBRD na 30 miliona eura", objasnio je Marković.

On je dodao da nema informacija da se neke od banaka spremaju za izlazak sa tržišta ili da neke od njih 15 imaju problema. Marković je podsjetio da je garantovani depozit 50 hiljada eura i da se neće mijenjati do ulaska Crne Gore u Evropsku uniju (EU).

"U novom zakonu će stajati da garantovani depozit iznosi 100 hiljada eura, ali će u prelaznim odredbama biti naznačeno da do stupanja u EU važi iznos od 50 hiljada eura, koliko je i sada", saopštio je Marković.

Eventualni izlazak banaka sa tržišta, kako je rekao, ne znači da će i novac povući sa svojih računa.

"Banka može samo na dva načina da 'izađe' sa tržišta - da proda svoju imovinu, brend, aktivu i pasivu drugoj banci ili da uvede postupak likvidacije. U oba slučaja svi deponenti bi bili namireni. Deponenti bi prešli kod banke koja ih je kupila, ili bi dobili svoj novac u postupku likvidacije. Za to nije potreban nikakav novac od Fonda za zaštitu depozita", rekao je Marković.

Izvor: Izvor: Vebsajt RTCG, 15.10.2016.