Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ODRŽAN SASTANAK PREGOVARAČKIH TIMOVA CRNE GORE I SRBIJE ZA PRISTUPANJE EU


 

Radionicu su otvorili glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović i šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji Tanja Miščević.

Članovi Pregovaračkog tima Crne Gore su kolegama iz Srbije prenijeli dosadašnja iskustva iz vođenja pregovora, s fokusom na ispunjavanje privremenih mjerila u 23. i 24. poglavlju. Takođe su upoznali kolege iz srpskog pregovaračkog tima s tekućim aktivnostima i budućim obavezama i planovima koje se odnose na ispunjavanje mjerila za otvaranje preostalih poglavlja, kao i na realizaciju završnih mjerila koja vodi privremenom zatvaranju poglavlja i novoj fazi pregovaračkog procesa.

U okviru redovnih godišnjh konsultacija koje imamo sa srpskim pregovaračkim timom ovaj put smo se sastali u Herceg Novom, treći put po redu, što dovoljno govori o tome da imamo jednu stalnu razmjenu iskustava i saznanja o tome što i kako se dešava i radi u procesu pregovora s Evropskom unijom, izjavio je državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrije Pejović.

"Ovaj skup smo organizovali zajedno i s njemačkim partnerima odnosno Fondacijom Konrad Adenauer i iskoristili smo ga kako bismo na zajednički način došli do nekih rješenja za dalji rad. Prije svega mislim na to da smo prenijeli iskustva o tome što je Crna Gora uradila kako bi privela kraju sve aktivnosti na otvaranju pregovora, dakle mi se već nalazimo na kraju te faze, i to smo prenijeli partnerima iz Beograda, ali i kako bismo čuli kako je Srbija prošla kroz protekle godine i pripremila skrining i počela s pripremom otvaranja novih pregovaračkih poglavlja. Usmjereni smo na budućnost, na to što ćemo raditi u dijelu završetka posla, pri tome naravno sagledavamo koje su to osnovne aktivnosti u okviru zakonodavstva, izgradnje kapaciteta i, na kraju, kreiranja rezultata kako bismo došli do kraja tog puta i postali, i jedna i druga zemlja, članica EU. Dodao bih na kraju da je ovo najbolji način na koji se uspostavlja saradnja na praktičnom nivo gdje se može pomoći jedni drugima i to predstavlja primjer u regionu kako treba raditi", naveo je Pejović.

"Evo nas na još jednom sastanku dva pregovaračka tima, Crne Gore i Srbije, ovaj put smo u Crnoj Gori. To je sad postalo uobičajeno, mada bismo voljeli češće da imamo priliku da se srećemo. Međutim, zaista, i jedan i drugi tim su zauzeti. Ovo je naš način na koji razmjenjujemo iskustva, na koji učimo, pokušavamo da razumijemo sve elemente procesa, sve one zajedničke stvari koje možemo da uradimo, ali i prenosimo neka iskustva", navela je šefica Pregovaračkog tima Republike Srbije Tanje Miščević

"Mogli ste vidjeti, razgovaramo o poglavljima 23. i 24. I nama je krenulo sprovođenje obaveza iz ova dva plana, ali smo tek na početku pa smo došli da malo čujemo iskustva crnogorskog tima u sprovođenju obaveza iz akcionih planova za 23 i 24, ali smo isto tako prenijeli i neke naše specifičnosti kao što je poglavlje 35, a to je praćenje dijaloga o normalizaciji Beograda i Prištine i neke od stvari koje smo mi smislili da nam mogu pomoći kao što je analitička podrška pregovaračkom procesu. Moram reći da sam, evo govorim u ime oba tima, zahvalna Konrad Adenauer Fondaciji na razumijevanju koliko je važna ovakva vrsta sastanaka i međusobnog učenja", navela je Miščević. 

Izvor: Izvor: Vebsajt Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija, 15.10.2016.