Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

Prihodi od turističke sezone 720 miliona eura


Od ovogodišnje turističke sezone, po grubim procjenama, prihod će biti više od 720 miliona eura. Kako je sezona još u toku, tek će uslijediti precizni proračuni, poručio je predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja, Žarko Radulović.

Kako je naglasio, Crna Gora je imala rekordnu posjetu, koja nije bila proporcionalna prihodima.

"Po broju turista imamo mnogo bolju sezonu nego prošlu, kao i po novcu, ali ne značajno. Prihodi su između prošle i pretprošle sezone, koja se smatra najboljom u prethodnih 10 godina. Imali smo, međutim, određeni pad u kvalitetu servisa, ali to neće znatno ugroziti sljedeću godinu", rekao je Radulović.

Prema njegovim riječima, glavna sezona se odužila kao rijetko kad i traje 60 i nešto dana.

"Za hotele je i sad špic sezone. Mi smo popunjeni skoro 100 odsto. U martu je izgledalo jako loše, tržište nije reagovalo. Zahvaljujući tome što je CTU sa Ministarstvom turizma napravilo akciju pa smo spustili cijene i Nacionalna turistička organizacija to jako dobro prezentovala na sajmovima u Berlinu i Moskvi, tržište je odreagovalo i onda je sve krenulo. Čak i kad su u pitanju Rusi imali smo rast u odnosu na prošlu godinu tri odsto", precizirao je Radulović.

On je istakao da se Zakon o strancima ("Sl. list CG", br. 56/2014 i 28/2015) ovog ljeta pokazao kao štetan.

"Meni je cijelo ljeto falilo 18-20 sobarica, nijesmo mogli da ih dobijemo preko Zavoda za zapošljavanje. Dolazile su i odlazile i najduže se zadržavale do tri dana. Ne znam nijednu destinaciju da su konobari, barmeni, sobarice domicilno stanovništvo. Uglavnom su sve to nerezidenti. Ja bih volio da svaki konobar bude iz Crne Gore, ali ga nema. Nekad je bilo da ste za nerezidenta plaćali taksu do 75 eura mjesečno. Taj novac bi trebalo da se odvaja u fond iz kojeg će se finansirati edukacija naše radne snage. Ako konobar ne može da opsluži veliki broj gostiju, ne obezbjeđuje prihod. Onda i država dobija manje, jer je manji prihod", ocijenio je Radulović.

Izvor: Vebsajt RTCG, 16.09.2015.