Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

EU PLANIRA DA NAPRAVI SUPERRAČUNAR

17.08.2017.


Evropska komisija već duže vrijemena razmišlja o izgradnji superračunara na području EU, koji bi služio zemljama članicama i omogućilo Evropi da uhvati korak sa drugim zemljama koje takav računar već imaju.

Da bi odlučili kakav superračunar je Evropi zaista potreban, gdje bi se gradio i ko bi ga i sa koliko eura finansirao, Europska komisija je pokrenula konsultacije sa zemljama članicama. Pozvani su svi, od predstavnika zemalja pa do proizvođača i institucija koje bi ga eventualno koristile, da izraze svoje mišljenje o njegovom budućem razvoju.

Kako ističu u Evropskoj komisiji, rezultat konsultacija će pomoći da se podrži razvoj sljedeće generacije računara i digitalne infrastrukture u Europi.

Računari visokih performansi imaju veliki potencijal za nauku, društvo i ulaganje zbog mogućnosti da analiziraju velike količine podataka u realnom vremenu. Oni mogu efikasno da rješavaju društvene i naučne izazove u područjima kao što su razvoj personalizovanih ljekova, dekodiranje ljudskog mozga, predviđanje klimatskih promjena i ublažavanje velikih industrijskih i prirodnih katastrofa.

U pregledu Strategije digitalnog tržišta za 2017. godinu, EK je najavila predlog za evropsku inicijativu za računarstvo visokih performansi, ističući ga kao ključni element za budućnost evropskih istraživanja i industrije. Za razvoj sljedeće generacije superračunara potrebne su velike investicije.

Upravo stoga je, ističu u Evropskoj komisiji, važno da zemlje članice, javni i privatni sektor udruže snage kroz evropsku inicijativu. Podršku za razvoj integrisanog svjetskog računarstva visokih performansi i digitalne infrastrukture već su dale neke zemlje članice: Belgija, Francuska, Njemačka, Italija, Luksemburg, Holandija, Portugal, Slovenija i Španija.

EK planira da prihvati inicijativu do 2018. godine


IZVOR: RTCG, 15.08.2017.