Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NOVI NASTAVNI PLAN I PROGRAM: U zavodu za školstvo smatraju da neće biti problema u njihovoj primjeni od nove školske godine, dok je sindikat stava da će biti problema u prilagođavanju rada, odnosno prilagođavanju starih udžbenika novim programima

17.08.2017.


Početak nove školske godine se bliži, ovaj je nešto drugačiji jer se đaci i profesori susrijeću sa izmjenama nastavnog programa koje je resorno ministarsvo uvelo u julu.

Radoje Novović ispred Zavoda za školstvo, za portal Antana M kaže da su promjene pozitivne jer cilj je da što više uključe učenike u nastavu, kako bi na taj način razvijali kognitivne i komunikacione sposobnosti.

Objašnjava da će veliki broj udžbenika moći i ubuduće da se koristi, sa manjim odstupanjima od postojećih programa, te da će nove udžbenike raditi samo za one predmete koji su pretrpjeli veće promjene. To su Biologija, Hemija, Informatika, Geografija.

„Sada će se koristiti postojeći udžbenici. Zavod za udžbenike će napraviti detaljnu analizu, mi ćemo u ponedeljak imati sastanak sa predstavnicima Zavoda za udžbenike, oni će nam prezentovati za svaki predmet za koji su potrebni udžbenici koji već postoje, mozda će nedje trebati dva udžbenika ili tri udžbenika, to je mali broj slučajeva, ali djeca neće da trpe tu ništa, nastavnici će dobiti jasne instrukcije“- kaže Novović.

Iz Sindikata prosvjete imaju drugačije stavove, Predsjednik tog Sindikata Zvonko Pavićević za portal Antena M, kaže da je vrijeme pripreme za primjenu seta Zakona u oblasti obrazovanja kratko, te da je sve urađeno na brzinu bez detaljne pripreme i analize.

„Biće problema jer treba se prilagoditi, zakone koji su usvojeni u julu mjesecu, novim obrazovnim programima, tamo gdje su oni smanjeni za 10 odsto. Kako sve to uskladiti sa starim udžbenicima koji su još uvijek stari udženici iz prethodnih godina? Da li će to sve uspjeti za ovo kratko vrijeme Zavod za školstvo, viđećemo. Smatramo ipak da je kratko vrijeme da se sve pripremi za novu školsku godinu“- rekao je Pavićević.

Novović je objasnio da obuka profesora počinje 22. do 25. avgusta.

„Dvije edukacije će biti u Bijelom Polju za čitav sjever Crne Gore, za južni dio će biti organizovano u Budvi, za centralni dio u Podgorici. A za Nikšić, Šavnik i Žabljak biće organizovano u Nikšiću. Sa svim nastavnicima na regionalnom principu će raditi predstavnici Zavoda za školstvo, odnosno komisije koje su radile predmetne programe Hemije, Biologije, Informatike i Geografije, gdje su najveće novine, izmjene, daće im preporuke kako da isplaniraju program za sledeću školsku godinu“- kaže on.

Na savjetovanja će biti pozvani direktori škola, pomoćnici direktora, pedagozi i svi nastavnici koji predaju Biologiju, Geografiju, Informatiku i Hemiju. Biće uključeno svih 165 osnovnih škola u Crnoj Gori, zaključuje Novović. 


IZVOR: Vebsajt Antena M, 15.08.2017.


Naslov: Redakcija