Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

BOLEST KVRGAVE KOŽE GOVEDA CRNU GORU KOŠTA POLA MILIONA EURA


Šteta od bolest kvrgave kože goveda u Crnoj Gori do sada iznosi preko 500 hiljada eura, rekla je direktorica Uprave za bezbjednost hrane Vesna Daković.

Da bi poljoprivrednici nadoknadili štetu Daković objašnjava da mora biti ispoštovana zakonska procedura.

“Zakonska procedura jeste da registruju gazidnstvo, da registruju goveda na gazdinstvu, da registruju kretanje goveda. Do sada smo dobili oko 15-tak zahtjeva za nadoknadu štete i u tim zahtjevima svi su evidentirani na način kako zakon propisuje”, kazala je Daković.

Posljednji podaci pokazuju da su registrovane 374 oboljele životinje od bolesti kvrgave kože.

Iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove su kazali da vakcinacija goveda na teritoriji Crne Gore teče planiranom dinamikom.

"Na teritoriji ugroženog i zaraženog područja vakcinacija je završena. Na području slobodnih opština vakcinacija će biti završena najvjerovatnije sjutra. Ukupan procenat vakcinacije na cjelokupnoj populaciji goveda je 95 odsto prema poslednjim podacima", ističu oni.

Procijenjeno povećanje broja oboljelih slučajeva zbog ubrzanja kliničke slike bolesti kod vakcinisanih goveda koja su već bila inficirana virusom, potvrđuju i analize novih uzoraka.

"Laboratorijski je do sada u Crnoj Gori potvrđen 374 slučaja goveda oboljelih od kvrgave kože, najviše na teritoriji opština Bijelo Polje, Berane, Mojkovac i Kolašin. Međutim, situacija se drži pod kontrolom, zahvajujući naporima koji ulažu veterinarske i druge institucije u sprovođenju mjera definisanih Naredom za suzbijanje bolesti", ističu u Upravi.

Vakcinacija goveda protiv bolesti kvrgave kože počela je 1. avgusta u zaraženim i ugroženim područjima, što znači da je prošlo 14 dana od prvih vakcinacija.

Izvor: Izvor: Vebsajt CdM, 16.08.2016.