Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU: Unapređuju se uslovi penzionisanja i usklađivanje penzija, i povećava minimalna penzija

17.07.2020.


Vlada je utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim se značajno unapređuju uslovi penzionisanja i usklađivanje penzija, i povećava minimalna penzija.

Izmijenjenim Zakonom se unapređuju uslovi penzionisanja jer se iz obračunskog perioda isključuje jedna četvrtina perioda staža koje su budućim penzionerima bile najnepovoljnije.

Na ove pogodnosti imaće pravo svi osiguranici koji su pravo na penziju po prvi put ostvarili od 1. januara 2020. godine.

Osim povoljnosti koje se odnose na visinu obračunatih penzija, Vlada je predloženim izmjenama utvrdila i novi način budućeg usklađivanja penzija, koji je za penzionere značajno povoljniji od postojećeg rješenja.

Umjesto dosadašnjeg usklađivanja sa 75 odsto kretanja potrošačkih cijena i 25 odsto kretanja zarada uvodi se usklađivanje po "rotirajućoj formuli" sa 75 odsto parametra koji je veći i 25 odsto parametra koji je manji.

Navedene pogodnosti će ubuduće dovesti do ubrzanijeg rasta primamja svih penzionera, što je rezultat trajnog Vladinog opredjeljenja da u kontinuitetu unapređuje standard najstarije i zaslužne populacije.

Predlog zakona utvrđen je nakon završnog sastanka predsjednika Vlade Duška Markovića sa socijalnim partnerima.


IZVOR: Vebsajt Vlade, 16.07.2020.


Naslov: Redakcija