Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O TEHNIČKIM ZAHTJEVIMA EKO DIZAJNA NEUSMJERENIH SIJALICA ZA DOMAĆINSTVA: Ministarstvo ekonomije intenzivno prati primjenu Pavilnika

17.07.2018.


Ministarstvo ekonomije, u saradnji sa upravama za inspekcijske poslove i carina, intenzivno radi na obezbjeđivanju mehanizama za kontrolu primjene propisa kojim se uređuju zahtjevi eko dizajna proizvoda koji utiču na potrošnju energije, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

Na sastanku, koji su prošle sedmice održali predstavnici te tri institucije, razgovarano je o primjeni Pravilnikom o tehničkim zahtjevima eko dizajna neusmjerenih sijalica za domaćinstva ("Sl. list CG", br. 38/2017), u skladu sa kojim je od 1. jula zabranjen uvoz i stavljanje na tržište neusmjerenih sijalica sa žarnom niti od 100 vati (W) i više.

Iz Ministarstva ekonomije ukazali su da su, zahvaljujući brojnim radionicama održanim u proteklih nekoliko mjeseci, tržište, ali i inspekcijski organi, dobro pripremljeni za primjenu te stavke iz pomenutog Pravilnika.

"Ne očekujemo poteškoće u primjeni i poštovanju ovog, a od januara naredne godine i ostalih pravilnika koji se tiču zabrane stavljanja na tržište energetski neefikasnih tehnologija", rekli su iz Ministarstva.

Važna je, kako se dodaje, činjenica da veliki broj crnogorskih uvoznika i distributera proizvode već nabavlja iz zemalja Evropske unije (EU), u kojima su pravilnici te vrste na snazi punih šest godina, što znači da veliki broj uređaja koji se mogu naći u Crnoj Gori već ispunjavaju zahtjeve energetske efikasnosti.

Ministarstvo će, kako su saopštili njegovi predstavnici, zajedno sa upravama carina i za inspekcijske poslove, a u cilju zaštite građana i smanjenja utroška električne energije, intenzivno pratiti njihovu primjenu.

"Pravilnikom se zabranjuje stavljanje na tržište klasičnih sijalica sa žarnom niti od 100 W i veće, ali ne i prodaja onih koje su se do datuma primjene Pravilnika već našle na tržištu. Na ovaj način, distributerima je omogućeno da prodaju zalihe sijalica koje su uvezli do 1. jula, a zabranjuje se uvoz, odnosno stavljanje na tržište ove vrste sijalica nakon pomenutog datuma", ukazali su iz Ministarstva.

U skladu sa Pravilnikom, stavljanje na tržište klasičnih sijalica sa žarnom niti snage 100 W i veće nije dozvoljeno od 1. jula.

Isto će važiti za sijalice snage od 75 W i veće od 1. januara naredne godine, za sijalice snage od 60 W i veće od 1. jula naredne godine, a od 1. januara 2020. godine neće biti dozvoljeno stavljanje na tržište svih klasičnih sijalica sa žarnom niti, osim onih baziranih na nekoj novoj, energetski efikasnijoj tehnologiji.

"Osim ovog, Ministarstvo ekonomije je donijelo i set pravilnika koji se odnose na rashladne i uređaje za klimatizaciju, mašine za pranje i sušenje veša i pranje posuđa, televizore, električna napajanja, set-top boksove, električne motore, ventilatore, pumpe za vodu i cirkulacione pumpe", objasnili su u tom Vladinom resoru.

Cilj je, kako se zaključuje, obezbjeđivanje svih neophodnih uslova da se građanima obezbijedi dostupnost i upotreba samo onih uređaja koji su energetski efikasni i čijom se upotrebom smanjuju troškovi.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo ekonomije, 15.07.2018.


Naslov: Redakcija