Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

TOKOM 2019. GODINE IZVRŠITELJI NAPLATILI 60 MILIONA EURA

17.06.2020.


Javni izvršitelj i čitav sistem izvršenja je, tokom prošle godine, nastavio da funkcioniše efikasno uprkos nešto manjoj naplati od 60,2 miliona eura.

Navedeni zaključak o efikasnosti, kako konstatuju autori Analize, proizilazi iz činjenice što su javni izvršitelji 2019. godine riješili veliki broj izvršnih predmeta na osnovu izvršnih isprava 12.316 predmeta ili 31,93 odsto od ukupnog broja predmeta u radu, odnosno 67,27 odsto od broja primljenih predmeta.

Takođe, riješen je veliki broj izvršnih predmeta na osnovu vjerodostojnih isprava i mjenice 23.609 predmeta ili 13 odsto od ukupnog broja predmeta u radu u posmatranom periodu, odnosno 55,13 odsto od broja primljenih predmeta.

"Imajući u vidu veliki priliv izvršnih predmeta kod javnih izvršitelja neophodno je u narednom periodu intenzivirati radnje izvršenja, u granicama datih ovlašćenja od izvršnog povjerioca, kako bi broj riješenih predmeta bio još veći", poručuju autori Analize koje je pripremilo Ministarstvo pravde.

Prema dokumentu, javni izvršitelji su naplatili po izvršnim i po vjerodostojnim ispravama i mjenici, zbirno 60,2 miliona eura.

"Javni izvršitelji su od ukupnog iznosa potraživanja po izvršnim ispravama 537,5 miliona eura, naplatili 32,5 miliona eura ili 6,05 odsto. Navedeni iznos je manji za 16,3 miliona eura u odnosu na prethodni period, ali je istovremeno veći za 2,8 milona veći od iznosa koji je naplaćen u 2017. godini", navodi se u Analizi.

Kada je u pitanju naplata potraživanja po vjerodostojnim ispravama i mjenici, javni izvršitelji su u posmatranom periodu od ukupno potraživanja 585,4 miliona eura naplatili 27,7 miliona eura ili 4,74 odsto, što je za 2,6 miliona više u odnosu na prethodni period.

Posmatrano zbirno za izvršne i vjerodostojne isprave, javni izvršitelji su u posmatranom periodu naplatili 13,6 miliona eura manje u odnosu na prethodni period, a 18,6 miliona eura više u odnosu na 2017. godinu.

Ovakve kontroverzne cifre, gdje je procenat naplate zbirno oko pet odsto, autori Analize tretiraju kao efikasne jer u većini neriješenih predmeta dužnici -nemaju imovinu.

"U strukturi neriješenih predmeta na osnovu izvršnih isprava u najvećem broju slučajeva 90,55 odsto od ukupnog broja neriješenih predmeta izvršenje nije moguće sprovesti zbog nepostojanja imovine izvršnog dužnika na kojoj bi se mogla sprovesti prinudna naplata, što predstavlja objektivnu okolnost na koju javni izvršitelj ne može da utiče", podsjeća se u Analizi.

Ovaj procenat je kod izvršnih predmeta na osnovu vjerodostojnih isprava i mjenice kao vjerodostojne isprave još veći i iznosi 93,49 odsto, a na približno je istom nivou kao u prethodnom periodu kada je iznosio 92,87 odsto.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 13.06.2020.


Naslov: Redakcija