Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PLANIRANJU PROSTORA I IZGRADNJI OBJEKATA: Bez rokova za legalizaciju objekata

17.06.2020.


Generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja Marko Čanović ukazao je da će svi vlasnici bespravnih objekata u narednom periodu moći da se prijave za proces legalizacije.

Čanović je podsjetio da je Vlada Crne Gore usvojila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, koji će biti upućen parlamentu.

"Jedna od novina je da rok neće biti ograničen. Svi vlasnici bespravnih objekata će moći da se prijave u narednom periodu za proces legalizacije. Moći će da ga završe samo oni koji se nalaze na ortofoto snimku", rekao je Čanović.

Na one koji se ne nalaze na ortofoto snimku, pojašnjava, odnosiće se drugi članovi zakona, koji se tiču naknade za korišćenje prostora, te eventualno mjere uklanjanja bespravnog objekta.

"Ko je ranije podnio zahtjev za legalizaciju neće morati da ga inovira. Naš cilj je da legalizacija bude efikasna, jednostavna i da se smanje troškovi za proces legalizacije", rekao je Čanović.

Krajnji cilj je da se, kaže, prostor privede namjeni i izvrši urbana sanacija kroz revitalizaciju.

"Ulaganje tih sredstava od legalizacije je u taj prostor. Svi prihodi od legalizacije su prihodi jedinica lokalnih samouprava i vezani su da se iskoriste za prostor u kojem su prikupljeni", ukazao je on.

Ko se ne prijavi za legalizaciju, ostaje rješenje iz postojećeg zakona.

"Oni će do uklanjanja objekta plaćati naknadu za korišćenje prostora koja u svakom slučaju nije mala", pojasnio je on.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 11.06.2020.


Naslov: Redakcija