Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

NACRT ZAKONA O RADU: Montenegro Biznis Alijansa traži da Zakon bude u funkciji tržišnog poslovanja, te da jednako štiti zaposlene, poslovnu zajednicu i državu

17.05.2019.


Kao jedan od najvažnijih sistemskih zakona, Zakon o radu mora biti usklađen sa logikom i potrebama tržišne privrede. Neophodno je pronaći produktivan balans između rada i kapitala i jednako zaštititi razumne interese zaposlenih, poslovne zajednice i države, saopšteno je iz Montenegro Biznis Alijanse.

Kako ističu, zakoni o radu su važan segment u kreiranju javnih politika, koje obezbjeđuju međunarodnu konkurentnost nacionalne ekonomije.

"Iako je naše tržište rada poslednjih godina značajno napredovalo, bez sumnje ima prostora da se ono dalje unapređuje kako bi, između ostalog, postalo podsticajnije za biznis kroz snaženje poslovnih aktivnosti. U aktuelnom Zakonu o radu("Sl. list CG", br. 49/2008, 26/2009 - ispr., 88/2009 - dr. zakon, 26/2010 - dr. zakon, 59/2011, 66/2012, 31/2014, 53/2014 - dr. zakon i 4/2018 - odluka US) su prisutni recidivi prethodnog sistema što utiče na kvalitet i potrebe savremenog poslovanja", naglašavaju u MBA.

U toj asocijaciji navode da radno zakonodavstvo ne može biti samo u funkciji opravdane zaštite zaposlenih, već i u obezbjeđenju veće stimulacije tržišta i privlačenja domaćih i stranih investicija.

"Treba otkloniti sva rigidna i birokratska rješenja koja ne doprinose zaštiti savjesnih i odgovornih radnika, ali se zato mogu zloupotrebljavati od strane onih koji to nijesu, čime se stvaraju barijere koje usporavaju razvoj biznisa. Dakle, važeći Zakon o radu sadrži rješenja koja pod izgovorom zaštite zaposlenih u osnovi predstavljaju biznis barijere i destimulišu razvoj preduzetništva. I nova verzija Nacrta zakona o radu je ostala na tragu nekih od spornih rješenja", ocjenjuju u MBA.

U interesu razvoja ukupne ekonomije, dodaju, treba pažljivo razmotriti sve aspekte uticaja tog Zakona, kako bi ga učinili podsticajnijim za biznis i važnim doprinosom za unapređenje poslovnog ambijenta.

"Kao prva tržišno orijentisana poslovna asocijacija u Crnoj Gori, MBA će i u konkretnom slučaju pružiti maksimalan doprinos kako bi novi Zakon o radu bio što više u funkciji tržišnog poslovanja", poručuju iz Montenegro Biznis Alijanse.


IZVOR: Vebsajt CdM, 14.05.2019.


Naslov. Redakcija