Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USKORO BERZA ELEKTRIČNE ENERGIJE U PODGORICI

17.05.2017.


Formiranje berze električne energije u Crnoj Gori je korak je ka slobodnom veleprodajnom tržištu struje, koje obezbjeđuje transparentnu trgovinu i formiranje referentne veleprodajne cijene, te pospješuje konkurenciju, ocijenila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić. Ona je ukazala da je naše tržište električne energije malo, pa se puna likvidnost berze očekuje u povezivanju sa regionalnim tržištima.

Postojanje većeg broja učesnika dovodi do formiranja tržišnih cijena, ukazala je Sekulić i naglasila da je berza jedan od instrumenata kojim se sprečava monopol u trgovini električnom energijom, odnosno predstavlja preduslov za stvaranje konkurentnog energetskog sektora u zemlji.

Istakla je da iskustvo zemalja u regionu pokazuje da je optimalno rješenje povezivanje više berzi, kako zbog trgovine, tako i zbog ulaska kompanija u vlasnički udio berze.

- Koncept je zasnovan na formiranju regionalne berze kroz osnivanje nacionalnih berzi. Zbog toga postoji ideja u okviru Energetske zajednice da se formira integrisano regionalno tržište, na kojem bi bile manje oscilacije cijena i znatno veća ponuda i potražnja- tvrdi Sekulić.

Ona je navela da su EPCG, COTEE i CGES, kao osnivači, već preduzeli određene aktivnosti za odobravanje ugovora o osnivanju, donošenje statuta, uplatu osnivačkog kapitala i izbor predstavnika u odboru direktora berze.

- Nakon što ugovore potpišu ovlašćeni predstavnici, počeće registracija berze kod Centralnog registra privrednih subjekata. Odlukom bordova ovih kompanija obezbijeđena su sredstva za budući rad berze, za koju su već obezbijeđene prostorije - izjavila je Sekulić i podsjetila da je na samitu u Beču odlučeno da zemlje Zapadnog Balkana uspostave regionalno energetsko tržište kroz uspostavljanje nacionalnih energetskih berzi, a koje će se na kraju integrisati u jedinstveno evropsko tržište.

Poručila je da su stvorene sve pretpostavke za puno zaživljavanje konkurencije u obavljanju elektroenergetskih djelatnosti i realno otvaranje slobodnog tržišta električne energije doneseni su novi Zakon o energetici ("Sl. list CG", br. 5/2016) i Zakon o prekograničnoj razmjeni električne energije i prirodnog gasa ("Sl. list CG", br. 42/2016), uz set podzakonskih akata, dok je CEDIS izdvojen iz EPCG.

- Rezultat je porast interesovanja, pa je RAE već izdala četiri nove licence za snabdijevanje električnom energijom - zaključila je Sekulić.

Ministarka ekonomije smatra da je postavljanje podvodnog kabla između Italije i Crne Gore od velikog značaja, ne samo za naše, već za regionalno tržište.

Nakon njegovog puštanja u rad, očekuje se značajan promet na berzi električne energije, prije svega zbog potražnje električne energije iz Italije, ali i ponude iz Italije u pojedinim periodima. Kabl će doprinijeti i regionalnom povezivanju, ali i povezivanju sa EU, jer je interkoncija sa Italijom najbrža veza sa evropskim tržištem kazala je Sekulić i podsjetila da će Crna Gora imati 20 odsto prenosnih kapaciteta kabla.

Komentarišući najavljeni ulazak EPCG na srpsku berzu električne energije (SEEPEX), Sekulić je navela da sada EPCG indirektno plasira svoju energiju na berzama SEEPEX (Srbija), HUPX (Mađarska) i BSP (Slovenija).

Direktno učestvovanje na berzama obezbjeđuje svakom učesniku efikasnost, transparentnost i sigurnost trgovine poručila je Sekulić i dodala da ulazak EPCG u SEEPEX dodatno dobija na značaju ukoliko se ima u vidu očekivanje da se ova berza poveže sa HUPX-om i ostalim berzama u regionu.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo ekonomije, 15.05.2017.


Naslov: Redakcija