Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SVJETSKA BANKA: Neophodne nove investicije i produktivnost

17.04.2018.


Rast crnogorske ekonomije će se od naredne godine usporiti, uz završetak autoputa Bar-Boljare, ukoliko ne dođe do povećanja produktivnosti i novih investicija u privatnom sektoru, smatraju u Svjetskoj banci (SB). Projektovan je rast ekonomije u prosjeku od 2,5 odsto u periodu od ove do 2020. godine.

U redovnom ekonomskom izvještaju za Zapadni Balkan, koji je SB predstavila, navodi se da je ekonomski izgled Crne Gore pozitivan, ali ne i bez rizika.

"Projektovan je rast ekonomije u prosjeku od 2,5 odsto u periodu od ove do 2020. godine, vođen javnim investicijama i ličnom potrošnjom", navodi se u dijelu izvještaja koji se odnosi na Crnu Goru.

U SB prognoziraju da će fiskalna konsolidacija u ovoj godini dovesti do smanjenja rasta u kratkoročnom periodu.

Izvještaj SB se odnosi na Crnu Goru, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Makedoniju i Srbiju.

U izvještaju se navodi da je spoljni disbalans i dalje veliki, što pogoršava ionako veliku spoljnu osjetljivost.

"S obzirom da je ekonomski rast zavisan od uvoza, spoljna osjetljivost će vjerovatno i dalje biti prisutna. Povećanje predvidivosti politike i ubrzanje toka strukturalnih reformi će biti neophodni da bi se smanjio spoljni disbalans", dodaje se u dokumentu.

Prioriteti politike treba da budu smanjenje nezaposlenosti, u kratkoročnom periodu ublažavanje siromaštva i socijalnih uticaja konsolidacije i lakše zapošljavanje.

U SB smatraju da je ostvarivanje fiskalnog cilja postizanja ravnoteže do naredne godine bitno za smanjenje rizika zemlje.

"Uravnoteženje budžeta do naredne godine će zahtijevati vjerodostojnu konsolidaciju potrošnje na plate, socijalne transfere i operativne troškove", ukazali su iz SB.

"Iako se očekuje da promjene poreske politike smanje deficit za jedan procentni poen, aktivnosti na fiskalnoj konsolidaciji treba da budu produbljene, da bi se deficit i javni dug doveli na održivu putanju, tako da se osigura redovno refinansiranje obaveza koje stižu na naplatu u periodu od naredne do 2021. godine", rekli su iz SB.

Crnogorska ekonomija će, prema projekcijama, u ovoj godini ojačati 2,8 odsto, u odnosu na prošlogodišnjih 4,4 odsto, sa fokusom na dalje sprovođenje fiskalne konsolidacije, poboljšanu naplatu poreza i otvaranje novih radnih mjesta posredstvom privatnog sektora.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 15.04.2018.