Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODRŽANA RADIONICA O FINANSIJSKIM PITANJIMA U H2020

17.04.2018.


Održana je radionica o finansijskim pitanjima u H2020. Neke od tema koje je radionica pokrila su bile: usklađenost i dodatni zahtjevi H2020 pravila u odnosu na standardne računovodstvene prakse; predfinansiranje i periodične uplate tranši projektnih sredstava, odnosi partnera i koordinatora projekta, prihtavljivi i neprihvatljivi troškovi, metode obračuna ličnih troškova prilikom pripreme projekta, vođenje evidencije o njima tokom realizacije i izvještavanje u finansijskim iskazima, različite kategorije osoblja na projektu, dobro upravljenje troškovima za putovanja, opremu, ostalim troškovima i indirektnim troškovima – pravila, pravdanje troškova, potrebna evidencija, monitoring troškova u odnosu na plan budžeta itd.

Na radionici je uzelo učešća preko trideset predstavnika univerziteta i drugih organizacija, koji su sa pažnjom ispratili prezentacije i uključili se brojnim pitanjima i iznošenjem dilema u diskusiju. Jedna od važnijih poruka i zaključaka događaja bio je potreba za unapređenjem finansijskog upravljanja na univerzitetima, koje bi pomoglo da projekti postanu izvor dodatnih prihoda i finansijskog jačanja institucije a ne samo pojedinačnih timova. To je praksa koja postoji na svim razvijenim univerzitetima u Evropi i tek njenim usvajanjem moguće je kreirati podsticajan ambijent u kojem će i timovi i institucije biti zainteresovani za dobijanje što više projekata iz EU fondova.

Voditeljka radinice je bila Marina Matović iz Centra za promociju nauke u Beogradu, finansijska savjetnica za međunarodne projekte i članica COST akcije Bestprac, putem koje se umrežavaju i razmjenjuju znanja finansijski i administrativni menadžeri iz brojnih organizacija u Evropi. Crna Gora je takođe uključena u ovu COST akciju http://www.bestprac.eu/home/.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo nauke, 16.04.2018.