Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O BUDŽETU: Ukupno smanjenje javne potrošnje u odnosu na 2020. godinu iznosiće 170 miliona eura

17.03.2021.


Nacrtom zakona o budžetu predviđene su uštede na strani diskrecionih rashoda od oko 60 odsto ili 183 miliona eura, saopštio je Danu ministar finansija Milojko Spajić i dodao da se diskrecioni rashodi odnose na konsultantske usluge, advokatske usluge, komunikacione usluge, reprezentaciju…

Od ovih ušteda 13 miliona biće potrošeno na dodatna izdvajanja za socijalna davanja, usklađivanje penzija i zdravstvo, pa će ukupno smanjenje javne potrošnje u odnosu na 2020. godinu iznositi 170 miliona eura.

Prema njegovim riječima, rashodi za konsultantske usluge će biti tri puta manji, prepoloviće rashode za razne usluge (komunikacione i advokatske usluge, službeni ručkovi, reprezentacija, gorivo, putovanja…).

U 2020. godini je za ključne konsultantske usluge u okviru tekućeg budžeta planirano 30,9 miliona, a sada 11,7 miliona, dok je za razne usluge lani planirano 70,4 miliona, a sada 32,7 miliona.

“Ta dva reza, kao i kod ostalih diskrecionih troškova, više nego pokrivaju socijalne potrebe za čitavu godinu. Vraćamo dječji dodatak, a namjera je da povećamo i minimalnu zaradu. Izdvajanja za plate i penzije, u skladu sa zakonskim obavezama njihovog usklađivanja, biće blago povećana, a veći su rashodi za zdravstvo i socijalnu pomoć zbog većih potreba usled kovid situacije”, istakao je Spajić.

Ukazao je da su ovi podaci iz nacrta zakona o budžetu, što znači da su moguće eventualne djelimične promjene do usvajanja predloga na Vladi.

“Do usvajanja Zakona o budžetu za 2021. godinu podsjetiću da se prešlo na privremeno finansiranje, koje se sprovodi po zakonu i Ustavu. Za dvije sedmice bilo je fizički nemoguće napraviti budžet od nacrta prethodne administracije, a koji bi zadovoljavao naše standarde. Pod jedan, to se odnosi na transparentnost koju programskim budžetom za 2021. podižemo sa prvog na četvrti nivo, mnogo preciznije će se znati za šta je novac namijenjen i da li se troši svrsishodno. Važna je bila i alokacija potrošnje: na stvari koje su esencijalne, a ne trivijalne/nepotrebne”, kazao je Spajić.

I pored velikog budžetskog smanjenja, kako je kazao, kapitalni dio je planiran na nešto većem nivou nego 2020. i u skladu je sa srednjoročnim planom. Infrastrukturni projekti su, kako je naveo, takođe prioritet.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 16.03.2021.


Naslov: Redakcija