Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRIJEDLOG ZAKONA O UPRAVLJANJU OTPADOM: Zabrana upotrebe određenih plastičnih proizvoda

17.03.2021.


Predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Nenad Rakočević ocijenio je za Dan da je neophodna reforma javne uprave, ali da ona mora pratiti ozbiljniji rad Vlade koja je za prva tri mjeseca pokazala visok stepen neodgovornosti prema predstavnicima zaposlenih.

Rakočević je uputio i novu urgenciju izvršnoj vlasti da se izmijeni Odluka o otpremnini zaposlenih u javnom sektoru.

Izmjenom ove odluke traže veće otpremnine za radnike u javnom sektoru koji bi bili proglašeni tehnološkim viškom.

“Odluku izmijeniti na način da zaposlenom u slučaju proglašenja tehnološkim viškom pripada otpremnina u visini od 12 bruto zarada zaposlenog ili 12 prosječnih bruto zarada u Crnoj Gori, u zavisnosti šta je povoljnije za zaposlenog, uvećana za svaku godinu započetog radnog staža, i to: do pet godina radnog staža 600 eura po započetoj godini radnog staža; od pet do 10 godina radnog staža 900 eura po započetoj godini radnog staža, od 10 do 30 godina radnog staža 1.000 eura po započetoj godini radnog staža; od 30 do 35 godina 700 eura po započetoj godini radnog staža; a od 35 do 40 godina 600 eura po započetoj godini radnog staža. Drugi zahtjev je da Vlada, u saradnji sa Investiciono-razvojnim fondom i Sindikatom uprave i pravosuđa, definiše poseban program povoljnog kreditnog paketa prevođenja viškova zaposlenih službenika i namještenika u realni sektor”, predlaže Rakočević.

Dodaje da su Vladi predložili model racionalizacije po kojem u pojedinim službama u državnoj upravi može doći do smanjenja radnika na dobrovoljnoj osnovi, uz otpremnine.

Kaže da uprkos zahtjevu koji su poslali Vladi, a koji se odnosi na poboljšanje položaja radnika u javnom sektoru, povećanje zarada, uvažavanje sindikata ne dobijaju nikakav konkretan odgovor.

Nenad Rakočević dodaje da su Vladi inicirali preporuke u vezi sa primjenom Uredbe organizaciji i načinu rada državne uprave i Zakona o izmjenama Zakona o državnim službenicima i namještenicima.

Preporuka je da se u ministarstvima i drugim organima koji imaju sindikalnu organizaciju predstavnici sindikalne organizacije pozovu od starješine i uključe u postupak donošenja novih pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji.

“Da se u onim ministarstvima i organima u kojima zaposleni nijesu sindikalno organizovani pozovu zaposleni da odrede predstavnika zaposlenih koji bi ispred njih konsultativno učestvovao u postupku donošenja novih pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji. Preporučujemo da u skladu sa pozitivnim propisima starješina zatraži, a potom i razmotri mišljenje i predloge sindikata na predlog novog pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji u skladu sa članom 193 Zakona o radu. Takođe, da Vlada Crne Gore izvrši izmjene Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave”, kaže Rakočević.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 16.03.2021.


Naslov: Redakcija