Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

JP MORSKO DOBRO: Na vrijeme ovjeriti spasilačke licence


U cilju blagovremene pripreme turističke sezone, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom podsjeća zakupce plaža i sve licencirane spasioce da je potrebno da, prije početka rada kupališta ovjere spasilačke licence za tekuću sezonu.

Shodno Planu Nastavnog Centra za obuku spasilaca na vodi Crvenog Krsta Crne Gore, za 2016. godinu obezbijeđeno je 14 termina za ovjeru licenci, i četiri kursa za obuku novih spasilaca na vodi.

"Za ovjeru licenci obučenih spasilaca na zatvorenom bazenu "Dragan Trifunović" u Budvi predviđeni termini su: 20. i 27. mart, 10. i 17. april. Dok će ovjera licenci biti održana u Nastavnom Centru u Sutomoru i to: 24. marta, 01.05.2016. godine, 5, 20. i 22. maja i 4. juna", saopšteno je iz JP Morsko dobro.

Ovjera licenci uključuje: znanje i iskustvo iz oblasti plivačkih sposobnosti (discipline istovjetne onim koje se polažu na završnom ispitu poslije kursa), znanje iz teorije spasilaštva i znanje KPR (reanimacije) i pružanja prve pomoći.

Maksimalni broj kandidata za ovjeru licence po terminu je 20. Spasilac (kandidat za ovjeru) je dužan da se prijavi Nastavnom centru za obuku spasilaca na vodi Crvenog Krsta za termin ovjere najkasnije pet dana prije termina održavanja ovjere. Kandidat koji ovjerava licencu treba da dostavi: Licencu i Potvrdu o psihofizičkoj i zdravstvenoj sposobnosti (ljekarsko uvjerenje).

U periodu od aprila do juna, takođe u Nastavnom centru Crvenog Krsta u Sutomoru, biće održana četiri sedmodnevna kursa za obuku novih spasilaca, od kojih prvi počinje 30. aprila, drugi 19. maja i treći 3. juna i četvrti 11. juna.

Uslovi koje kandidati za spasioce treba da ispune su sledeći:

  • minimum 18 godina,
  • uvjerenje o psihofizičkoj i zdravstvenoj sposobnosti (ljekarsko uvjerenje),
  • uspješno završena provjera psihofizičkih sposobnosti u moru koja obuhvata: ronjenje na dah (20m i više), plivanje (50m za 50 sekundi i brže) i plivanje (300m slobodnim stilom za 6 minuta i 20 sekundi).

Prije polaganja završnog ispita svaki kandidat mora imati minimum 100 časova nastave (teoretske, praktične i prve pomoći). Završni ispit obuhvata znanje i iskustvo iz oblasti plivačkih sposobnosti, znanje iz teorije spasilaštva, znanje iz pružanja prve pomoći.

JP Morsko dobro podsjeća sve korsinike kupališta da su, shodno "Pravilniku o uslovima koje moraju da ispunjavaju uređena i izgrađena kupališta", dužni da organizuju spasilačku službu koja se sastoji od najmanje "jednog spasioca, koji je završio obuku za spašavanje na vodi i posjeduje Legitimaciju za spašavanje na vodi važeću za tekuću godinu u skladu sa Zakonom o Crvenom krstu Crne Gore ("Sl. list RCG", br. 28/2006 i "Sl. list CG", br. 40/2011 - dr. zakon), na svakih 50 metara dužine obale u mjesecima jul i avgust, odnosno na svakih 100m dužine obale u ostalim mjesecima".

Izvor: Vebsajt CdM, 16.03.2016.