Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

PRIJEDLOG ZAKONA O ZARADAMA ZAPOSLENIH U JAVNOM SEKTORU: Primjenom zakona obračun zarada će biti po istom principu za zaposlene u vladinim tijelima, odnosno državnom nivou, kao i lokalnim samoupravama, sudstvu, skupštini, službama predsjednika Crne Gore, nezavisnim i regulatornim tijelima i privrednim društvima u većinskom državnom vlasništvu


Prijedlog zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru će objediniti u jedan cjeloviti sistem zarade i naknade koje su propisane drugim zakonima i aktima.

 Predlogom zakona se, kako je obrazloženo, obezbjeđuje bolja kontrola i politika zarada u javnom sektoru, korigovanje nejednakosti u zaradama zavisno od grane vlasti i usklađivanje nivoa zarada sa nivoom odgovornosti, povećanje transparentnosti sistema zarada i nivoa fiskalne odgovornosti.

"Uvođenjem budžetske kontrole i kaznenih odredbi doći će se do unapređenja još veće kontrole i sprječavanja zloupotreba pojedinih instituta", kaže se u obrazloženju.

Primjenom zakona obračun zarada će biti po istom principu za zaposlene u vladinim tijelima, odnosno državnom nivou, kao i lokalnim samoupravama, sudstvu, skupštini, službama predsjednika Crne Gore, nezavisnim i regulatornim tijelima i privrednim društvima u većinskom državnom vlasništvu.

"Obračinska vrijednost koeficijenta se uređuje na jedinstven način od Vlade, no predlog organa državne uprave nadležnog za poslove budžeta, uz prethodne konsultacije sa predstavnicima nadležnih reprezentativnih sindikata", navodi se u obrazloženju.

Predviđeno je da zaposleni u javnom sektoru ne mogu ostvariti druge naknade koje nijesu utvrđene ovim zakonom.

"U sistemu obračuna zarada u 100 najplaćenijih, nema nijednog člana Vlade, iako su koeficijenti zvanja uglavnom izjednačeni, ali po osnovu raznih dodataka zarade variraju u visini i do 30 odsto zarade".

Zakonom se ukida ostvarivanje prava no naknadu za rad u radnim tijelima, kao i naknade za druge oblike rada za koje su se u budžetu izdvajala značajna finansijska sredstva. 

Izvor: Vebsajt CdM, 15.02.2016.