Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

UNIJA SLOBODNIH SINDIKATA: Procesuirati sve poslodavce koji krše propise o sindikalnim pravima


Unija slobodnih sindikata (USSCG) krivično će procesuirati sve poslodavce koji budu kršili propise u vezi sa poštovanjem sindikalnih i radnih prava, najavio je generalni sekretar USSCG Srđa Keković.

Kako je saopštio, do sada u Crnoj Gori niko nije odgovarao za kršenje sindikalnih i radničkih prava, zbog čega su neophodni konkretni instrumenti djelovanja.

"Vršićemo pritisak na Tužilaštvo da obrati pažnju na te predmete. Kršenje prava radnika i sindikalnog djelovanja u Crnoj Gori prisutno je u velikoj mjeri, zbog čega je neophodno njihovo krivično procesuiranje. Radnici svakodnevno prolaze kroz razne torture društveno neodgovornih poslodavaca, što je poprimilo alarmantne razmjere. Zbog naše nemoći i nepostupanja institucija sistema da kazne takva djela, sve je više društveno neodgovornih poslodavaca", naveo je Keković.

On je dodao da USSCG dosadašnjim djelovanjem nije bio u prilici da preko Inspekcije rada i drugih institucija zaštiti radna i sindikalna prava.

"Sve više poslodavaca primorava radnike da potpisuju blanko sporazumni raskid radnog odnosa, kao uslov da dobiju ugovor o radu. Iako smo upoznati sa takvom praksom, ljudi ne žele da saopšte da su renomirani poslodavci u Crnoj Gori posegnuli za takvim dokumentom", zabrinut je Keković.

Prema njegovim riječima USSCG u junu prošle godine je pokrenula kampanju protiv nezakonite prakse potpisivanja blanko sporazumnog raskida radnog odnosa.

"Od tada nijesmo dobili odgovor od Tužilaštva, od koga smo tražili da se uključi u kampanju", naveo je Keković.

Izvor: Vebsajt CdM, 16.02.2016.