Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

STRATEGIJA UNAPRIJEĐENJA PODSTICAJNOG OKRUŽENJA ZA DJELOVANJE NEVLADINIH ORGANIZACIJA 2018 – 2020. GODINE: Sugestije nevladinog sektora usvojene u najvećoj mjeri

17.01.2018.


U pripremi Strategije unaprijeđenja podsticajnog okruženja za djelovanje nevladinih organizacija (NVO) 2018 – 2020. ispoštovani su svi formalni i neformalni standardi participacije zainteresovane javnosti i u najvećoj mjeri usvojene sugestije nevladinog sektora, saopšteno je iz Ministarstva javne uprave.

Koalicija NVO "Saradnjom do cilja" saopštila je da Strategija nije odraz potreba nevladinog sektora u Crnoj Gori i da je od najmanje pet ključnih segmenata i predloga koji su tokom javne rasprave o nacrtu Strategije uputile NVO u cilju poboljšanja tog dokumenta, Vlada prihvatila samo jedan.

Iz Ministarstva su Ukazali da Vlada prepoznaje NVO kao važnog partnera u kreiranju i implementaciji strateških javnih politika i da su u pripremi Strategija ispoštovani svi formalni i neformalni standardi participacije zainteresovane javnosti.

"Postupak pripreme je sproveden transparentno, uz davanje mogućnosti svim zainteresovanim subjektima da daju doprinos, a u konačnom tekstu Strategije uvažene su značajne sugestije zainteresovane javnosti", navodi se u reagovanju Ministarstva.

Rješenja iz Strategije, kako ističu, zasnovana su na analitičkim nalazima relevantnih nacionalnih i međunarodnih dokumenata u ovoj oblasti.

Iz Ministarstva su Ukazali da Strategija prepoznaje potrebu da se razmotri normativno uređenje postupka dodjele državne imovine na korišćenje NVO. Uloga NVO u procesu pristupanja Crne Gore EU, prema njihovim riječima, mora biti osnažena i Strategija na poseban način tretira i tu temu.

"Sve navedeno ukazuje da su sugestije nevladinog sektora u najvećoj mjeri usvojene, uvažavajući činjenicu da je u pitanju strateški dokument koji daje strateške smjernice u ovoj oblasti, te čudi reakcija Koalicije imajući u vidu da su predstavnici NVO sektora imali mogućnost učešća u procesu pripreme dokumenta kroz rad Radne grupe i postupak javne rasprave", naveli su iz Ministarstva.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 15.01.2018.


Naslov: Redakcija