Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI NACRT ZAKONA O IMJENAMA ZAKONA O SLOBODI VJEROISPOVIJESTI ILI UVJERENJA I PRAVNOM POLOŽAJU VJERSKIH ZAJEDNICA: Precizirani su uslovi registracije i evidencije kako bi se izbjegla konfuzija i manipulacije. Cilj izmjena je da sva prava i obaveze pripadaju jednako svim vjerskim zajednicama

16.12.2020.


Nacrt zakona o izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica je pri kraju i o njemu Skupština tek treba da odlučuje, ukazao je ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić. Već je, kaže, razgovarao s predstavnicima vjerskih zajednica, koje bi trebalo da formiraju radnu grupu koja će se baviti tim pitanjem.

Tekst predloženih izmjena i dopuna Zakona o slobodi vjeroispovijesti spreman je i u hitnom je postupku što, kako objašnjava ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić, ne obavezuje na javnu raspravu.

Izbrisani su i izmijenjeni sporni članovi Zakona.

"Dva goruća pitanja tog Zakona jesu članovi 62, 63, i 64 u kojim je pokušano da se pitanje imovinskog spora rješava samo za jednog pravnog subjekta pred izvršnim organom, organom Vlade, a ne pred sudom. U posljednjem izvještaju PS SE je rečeno da te odredbe nijesu ni trebale tu da se nađu i mi smo to brisali", naveo je Leposavić.

Precizirani su uslovi registracije i evidencije kako bi se izbjegla konfuzija i manipulacije, kaže Leposavić. Cilj izmjena je da sva prava i obaveze pripadaju jednako svim vjerskim zajednicama.

"U tom simislu u Zakonu nema diskriminacije između postojećih vjerskih zajednica i onih koje će biti u budućnosti, to ne možemo da previdimo, zbog toga i postoji Zakon da bi mogle vjerske zajednice, da kad se organizuju i da se prijavljuju i upisuju u javnu evidenciju", ukazao je Leposavić.

Tekst sa izmjenama i dopunama Zakona, poslat je vjerskim zajednicama.

Ministar je već razgovarao sa predstavnicima nekih vjerskih zajednica i očekuje formiranje radne grupe koja će raditi na novom zakonu.

"Naše opredjeljene je da kada se usvoje ove izmjene da se odmah organizuju, ako to žele vjerske zajednice, a ne političari, da se organizuje javna rasprava i da se pokrene donošenje novog zakona, ako to vjerske zajednice žele, uz tehničku medijaciju državnog organa", naveo je Leposavić.

Sastanci sa predstavnicima vjerskih zajednica biće nastavljeni naredne sedmice.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 12.12.2020.


Naslov: Redakcija