Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREDLOG ZAKONA O SLOBODI VJEROISPOVIJESTI ILI UVJERENJA I PRAVNOM POLOŽAJU VJERSKIH ZAJEDNICA: Papa traži da Zakon bude donijet na demokratskim principima

16.12.2019.


"Zakon o slobodi vjeroispovijesti trebalo bi da bude donešen na demokratskim principima, jer u suprotnom neće biti potvrđen ako se prethodno ne postigne najveća moguća saglasnost svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori".

To je poruka državnog sekretara Vatikana Pjetra Parolina crnogorskom premijeru Dušku Markoviću, koju je u pismu Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) uputio poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo, prenosi Mitropolija crnogorsko-primorska.

Papa Franjo je, odgovarajući na pismo srpskog patrijarha Irineja, istakao da su primjedbe i zabrinutosti zbog Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica od strane SPC razmotrene u Rimokatoličkoj crkvi sa posebnom pažnjom.

"Zahvaljujem Vam se što ste mi bratski izrazili Vašu zabrinutost takvim predlogom zakona zbog negativnih posledica koje on može da proizvede, ne samo za Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, već i za lokalnu katoličku crkvu. S tim u vezi, Državni Sekretar, Kardinal Pjetro Parolin se lično obratio Predsjedniku Vlade Crne Gore g. Dušku Markoviću, ne sa ciljem da se miješa u unutrašnje stvari crnogorske države već u nadi da zakon koji se predlaže, a koji se tiče vjerskih sloboda, bude donešen na demokratskim principima, jer u suprotnom, neće biti potvrđen ako se prethodno ne postigne najveća moguća saglasnost svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori", zaključio je poglavar Rimokatoličke Crkve.

Podsjećamo, Vlada Crne Gore na sjednici od 6. decembra ove godine usvojila je tekst Predloga zakona i proslijedila ga Skupštini koja ga je uvrstila u dnevni red sjednice koja je zakazana za 24. decembar.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 12.12.2019.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija