Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

INICIJATIVA DA SE STARJEŠINE ORGANA DRŽAVNE UPRAVE OBAVEŽU DA SVE INFORMACIJE KOJE ŽELE SAOPŠTITI MORAJU BITI POTPISANE OD STRANE OVLAŠĆENOG SLUŽBENIKA, NAČELNIKA ODJELJENJA, SEKTORA ILI SAMOG STARJEŠINE ORGANA: Centar za građansko obrazovanje obrazlože da kreatori takvih javnih dokumenata ne mogu biti skriveni iza "Službe za odnose sa javnošću" ili bilo koje druge službe, već isključivo navedeni imenom i prezimenom kako bi se izbjegle zloupotrebe

16.12.2016.


Centar za građansko obrazovanje (CGO) podnio je Inicijativu premjeru Vlade Crne Gore kojom traži da obaveže starješine organa državne uprave da sve informacije koje žele saopštiti javnosti moraju biti potpisane od strane ovlašćenog službenika, načelnika odjeljenja, sektora ili samog starješine organa.

CGO je u Inicijativi obrazložio da kreatori takvih javnih dokumenata ne mogu biti skriveni iza "Službe za odnose sa javnošću" ili bilo koje druge službe, već isključivo navedeni imenom i prezimenom kako bi se izbjegle zloupotrebe.

"Jedan od motiva CGO-a da podnese ovu inicijativu je i nedavno iskustvo sa PR službom Ministarstva prosvjete, na čije saopštenje je CGO reagovao javno, ali i podnio i pritužbu Etičkom odboru na rad službenik zapošljenog u PR službi Ministarstva prosvjete. Naime, ovim reagovanjem potpisanim od strane `PR službe`, a ne imenom i prezimenom službenika i, date su neprimjerene kvalifikacije koje izlaze iz okvira profesionaknog ponašanja i političke neutralnosti koje bi državni službenici i namještenici trebalo da imaju kao osnovnu poziciju", navodi se u saopštenju Centra.

Kako su kazali, stav "PR službe" nosi elemente diskriminacije na osnovu netrpeljivosti ili predrasuda prema organizacijama civilnog društva.

"Etički odbor se izjasnio da nije u mogućnosti da postupi po pritužbi jer nije navedeno ime i prezime lica na koga se pritužba odnosi. Time je poslata poruka da neodgovorni pojedinci u organima javnog sektora mogu neprimjereno i nekažnjeno da iznose neetičke i nepotkrijepljene stavove skriveni iza generički navedenih `PR` I drugih službi", poručili su iz CGO.

Istakli su da nije nije uloga potencijalno oštećenih strana da zarad žalbe Etičkom odboru vrše istrage u državnim organima kako bi našli ime i prezime osobe koja potpisuje zvanične stavove u kojima postoje uvrijedljivi, diskriminatorni ili netačni navodi, a što sužava prostor za adekvatno procesuiranje istih.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 15.12.2016.


Naslov: Redakcija