Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRIJEDLOG PRAVILNIKA ZA PRIMJENU ZAKONA O DOPUNAMA ZAKONA O SOCIJALNOJ I DJEČIJOJ ZAŠTITI: Biće previđeno da osnovci i srednjoškolci mogu da steknu pravo na dječiji dodatak ukoliko im roditelji nemaju nikakva primanja, a nalaze se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje

16.12.2016.


Ministarstvo rada i socijalnog staranja pripremilo je Pravilnik za primjenu Zakona o dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, koji propisuje da osnovci i srednjoškolci mogu da steknu pravo na dječiji dodatak ukoliko im roditelji nemaju nikakva primanja, a nalaze se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

Taj dokument je sada u fazi usklađivanja sa Sekretarijatom za zakonodavstvo.

Nedavno je pomoćnik ministra Goran Kuševija naveo da su odlučili da rade Pravilnik kako bi dali jasne smjernice podnosiocima zahtjeva za sticanje prava na ovo primanje.

Budući korisnici će dokumentaciju moći da predaju od 1. januara, a Pravilnikom će precizirati da roditelji neće moći da ostvare ovo pravo ako imaju materijalna davanja, odnosno naknade za majke po osnovu rođenja troje ili više djece, neka prava iz socijalne i dječije zaštite ili primaju nadoknadu za nezaposlena lica preko biroa za zapošljavanje.

Osnovci i srednjoškolci od februara dobijaće uvećani dječji dodatak koji iznosi 31,80 eura.

Kuševija je tada ocijenio i da je u potpunosti diskriminatorski zakon u odnosu na kategoriju korisnika materijalnog obezbjeđenja koji su socijalna kategorija.

"Dijete čiji roditelji su korisnici materijalnog i dalje će da prima 19 eura dječjeg dodatka za razliku od onih kojima, možda, roditelji rade na crno ili izdaju poslovni prostor, a nalaze se na evidenciji Zavoda zašto što njima tako odgovara", rekao je on tada.

Kuševija je ukazao i da su izmjene akta potpuno diskriminatorske u odnosu na smisao Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti ("Sl. list CG", br. 27/2013, 1/2015, 42/2015, 47/2015, 56/2016 i 66/2016) koji štiti ranjive kategorije.

Kako pravo na ovaj dječji dodatak može da se stekne samo ako se oba roditelja nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, pomoćnik ministra smatra da mimo toga ne mogu da prošire pravo na neku drugu kategoriju koja je diskriminisana.

Kuševija je utvrdio i da su ovim aktom obespravljena djeca koja imaju do šest godina.

Poslanici Skupštine Crne Gore usvojili su krajem septembra na Cetinju Zakon o dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti ("Sl. list CG", br. 66/2016). Za je bilo 44 poslanika, šest je bilo protiv, dok su uzdržana bila 24 poslanika.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 15.12.2016.


Naslov: Redakcija