Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O BUDŽETU CG ZA 2017. GODINU DO KRAJA NEDJELJE PRED VLADINIM KOMISIJAMA ZA EKONOMSKU POLITIKU I POLITIČKI SISTEM

16.12.2016.


Vladine komisije za ekonomsku politiku i politički sistem odložile su razmatranje NACRT zakona o budžetu Crne Gore za 2017. godinu i plana sanacije javnog duga zbog dodatnih usaglašavanja.

Sjednica komisija trebalo je da bude održana 14. decembra, ali je, kako su rekli iz Vlade, odložena za petak, 16. decembra 2016. godine.

Vlada je trebalo da utvrdi predlog najvažnijeg ekonomskog akta za narednu godinu prije mjesec (15. novembra). Razlog kašnjenja je to što se čekao novi saziv izvršne vlasti koja je formirana krajem novembra.

Ovogodišnjim budžetom predviđeni su primici od 2,12 milijardi eura, a nedostajuća sredstva 667,14 miliona eura. Nakon rebalansa, koji je usvojen krajem novembra, ukupni primici budžeta su smanjeni na 2,031 milijardu eura, a nedostajuća sredstva na 547,4 miliona eura.

Kapitalni budžet je sa 338,5 miliona eura nakon rebalansa smanjen na 115,7 miliona. Smanjenje je urađeno zbog kašnjenja izgradnje autoputa, što je uslovilo niži budžetski deficit nakon rebalansa (129,61 milion) i smanjenje nedostajućih sredstava.

Sastavni dio rebalansa je novo zaduženje od 100 miliona eura na domaćem tržištu kroz emisiju obveznica, a očekuje se da izvorni prihodi budu povećani za oko 25 miliona zbog bolje naplate poreza.

Razlozi zbog kojih je urađen rebalans budžeta su nedostatak novca za isplatu naknada majkama sa troje i više djece i za plate zaposlenima u javnom sektoru, kao i zahtjevi potrošačkih jedinica za novcem koji im nedostaje za izmirenje prispjelih obaveza, a što nije bilo planirano ovogodišnjim budžetom.

Za isplatu naknada majkama sa troje i više djece, plata i neizmirenih obaveza potrošačkih jedinica, rebalansom su u odnosu na aktuelni budžet tekući izdaci povećani za oko 40 miliona eura, a budžet državnih fodova za oko 50 miliona.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, Marija Mirjačić, 15.12.2016.


Naslov: Redakcija