Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

MINISTARSTVO RADA I SOCIJALNOG STARANJA: Doživotna naknada za majke ukoliko primaju penziju, a imaju odbijanja po osnovu kredita, moguća uz dogovor sa bankom. Majkama neće biti omogućeno da im naknada bude garancija za podizanje stambenih kredita, kupovine na rate ili slično


 

S obzirom na to da još nijesu razmatrali zahtjeve, ne zna se koliko je, između ostalog, žena apliciralo za ovu naknadu odričući se penzije.

Više majki se interesuje da li mogu da ostvare doživotnu naknadu ukoliko primaju penziju, a imaju odbijanja po osnovu kredita. Iz Ministarstva rada objašnjavaju da se u ovom slučaju vjerovatno mogu dogovoriti sa bankama da im ubuduće donose ratu za kredit "na ruke".

"One mogu da obustave penziju i ukoliko budu zadovoljavale uslove, dobiće doživotnu naknadu", rečeno je iz ovog resora.

Majke koje su zaposlene takođe mogu da ostvare naknadu ako prekinu radni odnos. Sudeći prema podacima Ministarstva za sada samo žene u Podgorici dostavljaju zahtjeve za doživotnu naknadu, dok u ostalim gradovima u Crnoj Gori bilježe samo interesovanje.

"Mnoge od njih ne dostave kompletnu dokumentaciju i onda se opet vraćaju po dodatne papire", objašnjavaju iz Ministarstva.

Majkama neće biti omogućeno da im naknada bude garancija za podizanje stambenih kredita, kupovine na rate ili slično.

Žene koje imaju troje djece i 25 godina radnog staža primaće 330 eura, kao i majke sa četvoro i više djece koje imaju 15 godina radnog staža. Majke koje imaju troje i više djece i 15 godina su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje primaće 193 eura.

Što se tiče dokumentacije koja je potrebna da bi ostvarile ovo pravo, potrebno je dostaviti centru za socijalni rad kopiju lične karte, potvrdu od Fonda PIO da ne primaju penziju i izvod iz matične knjige rođenih.

Zbog velikog interesovanja za pribavljanje izvoda iz registra rođenih, iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su da se ova dokumenta mogu naručiti preko sajta www.dokumenta.me.

Izvor: Vebsajt CdM, 15.12.2015.