Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI MINISTARSTVA ZA INFORMACIONO DRUŠTVO I TELEKOMINIKACIJE I INVESTICIONO-RAZVOJNOG FONDA: Aktivira se posebna kreditna linija za ulaganje u ICT, za razvoj elektronske trgovine, malih i srednjih preduzeća i informacionog društva


Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije Vujica Lazović i izvršni direktor Investiciono-razvojnog fonda Zoran Vukčević, potpisali su Sporazum o saradnji koji predviđa aktiviranje posebne kreditne linije za ulaganje u ICT.

Sporazum o saradnji Ministarstva za informaciono društvo i telekominikacije i Investiciono-razvojnog fonda IRF, koji su potpisali njihovi predstavnici, trebalo bi da pospiješi razvoj elektronske trgovine, malih i srednjih preduzeća i informacionog društva.

Potpredsjednik Vlade i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije, Vujica Lazović, rekao je da će se tim Sporazumom pospiješiti razvoj elektronske trgovine i poslovanja na prostoru Crne Gore.

"Sporazum, kojim se predviđa aktiviranje posebne kreditne linije za ulaganje u informaciono komunikacione tehnologije ICT, doprinijeće razvoju informacionog društva i uticati na što veću participaciju digitalne ekonomije na prostoru Crne Gore", rekao je Lazović nakon potpisivanja Sporazuma.

Digitalna ekonomija je, kako je dodao, posebna šansa za male zemlje na stepenu razvoja na kojem je Crna Gora, da iskoriste prednosti globalnog internet tržišta, koje ima oko tri milijarde korisnika.

"Iskustvo koje imamo sa domenom.me je ohrabrujuće. To je bio nekoliko godina najbrže rastući domen u istoriji interneta, a Crna Gora je zahvaljujući njemu doživjela nevjerovatnu međunarodnu promociju, pri čemu imamo i milionitog korisnika tog domena", dodao je Lazović.

Sporazum će, kako je objasnio, pospiješiti razvoj malog i srednjeg biznisa i preduzetništva.

"Ekonomije koje se baziraju na malim i srednjim preduzećima su fleksibilne i uspješne i mogu da odole kriznim udarima", smatra Lazović.

Poseban značaj Sporazuma je, kako je dodao, što je namijenjen start up biznisu i studentima, jer su univerziteti rezervoari inovativnosti i u tom dijelu ima dosta prostora.

Direktor IRF-a, Zoran Vukčević, rekao je da je ta institucija polazeći do značajnih pretpostavki za razvoj ICT sektora imala na umu da u Crnoj Gori nema dovoljno inovativnih projekata i biznis ideja koji bi mogli predstavljati osnovu daljih razvoja.

"Ovakvim Sporazumom dodatno ćemo podstaći da učinimo dostupnost finansijskom sredstvima svim onim ljudima koji imaju kreativne ideje", rekao je Vukčević.

IRF je, kako je dodao, prepoznao značaj te inicijative i u okviru svojih aktivnosti predložio posebnu kreditnu liniju namijenjenu svim malim i srednjim preduzećima iz te oblasti koje imaju inovativni sadržaj u svom poslovanju, mladim ljudima koji imaju svoju biznis ideju iz te oblasti, kao i start up preduzećima da po krajnje povoljnjim uslovima mogu dobiti sredstva.

"Kamatna stopa je 2,5 odsto, a za opštine sa sjevera, Nikšić, Cetinje i Ulcinj dva odsto, grejs period do četiri godine i rok povraćaja do 12 godina", kazao je Vukčević.

Prema njegovim riječima, sva preduzeća na teritoriji Crne Gore, uključujući i strane partnere, mogu da konkurišu za kredit.

"Kriterijumi za dodjelu kredita odnose se na to da preduzeće mora biti bonitetno, da ne posluje sa gubitkom najmanje godinu, dvije, da izmiruje poreske obaveze redovno i da dokaže da kroz svoje poslovanje može biti bonitetno i da može da vraća kreditna sredstva", naveo je Vukčević.

Preduzeća koja posluju preko 12 mjeseci mogu dobiti kredit i do milion eura.

Izvor: Vebsajt CdM, 15.12.2015.