Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

IZRADA PLANA ZA PARTNERSTVO OTVORENIH UPRAVA PRI KRAJU


Izrada Akcionog plana za primjenu Partnerstva otvorenih uprava trebalo bi naredni ponedjeljak, 21. decembra 2015. godine da bude privedena kraju, saopštio je koordinator Nacionalnog operativnog tima za javnu upravu Srđan Kusovac na javnoj debati "Da li smo partneri u Partnerstvu za otvorenu upravu?", koju je organizovao Centar za monitoring i sitraživanje (CeMI) u Podgorici.

Kako je rekao, tim je potrošio pola godine pripremajući plan, nakon čega su počeli sa izradom tok dokumenta ispočetka jer se, kako je objasnio, niz akata ispostavio problematičan sa pravne strane.

"U junu su se stekli uslovi da tim krene sa izradom novog Akcionog plana. Formalno smo tek tada krenuli u ovaj posao. Draftirali smo Akcioni plan, napravili smo javne konsultacije, nismo imali veliki odziv, ali smo dobili korisne inpute. Nadam se da ćemo u ponedjeljak, kada smo zakazali narednu sjednicu Operativnog tima, uspjeti da dođemo do pred sam kraj Akcionog plana", dodao je on.

Komentarišući naziv javne debate, Kusovac smatra da su predstavnici Vlade i civillnog sektora napravili važne pomake u partnerstvu. "Naravno da ne možemo biti istomišljenici, niti se to očekuje, ali mi se čini da smo u tome uspjeli, koliko god da kasnimo u izradi Akcionog plana", naveo je Kusovac.

Prema riječima predstavnice nezavisnog mehanizma za izvještavanje o partnertstvu otvorenih uprava, Vanje Ćalović, taj mehanizam analizira šta je Vlada uradila nakon izrade akcionog plana u saradnji sa civilnim društvom i drugim grupama i podnošenja izvještaja koji će proći javnu raspravu.

"U taj proces treba da bude uključeno civilno društvo i da postupak bude javan. Drugi zahtjev je da svi imaju adekvatne informacije unaprijed. Da ljudima, kada se pozovu da učestvuju u tom procesu, budu dostupne sve informacije", navela je ona.

Treći zahtjev se odnosi na to da, kako je navela, Vlada uloži napore u podizanju svijesti kod građana o Partnerstvu otvorenih uprava, kao i da učestvuju svi slojevi društva i različite društvene grupe.

"Ključno pitanje je da taj Akacioni plan sadrži mjere koje će imati veliki uticaj, koje će dovesti do promjena i koje targetiraju ključne probleme u državi", rekla je Ćalović.

Kako je istakao izvršni direktor Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) Nenad Koprivica, važan aspekt Partnerstva otvorenih vlada predstavlja saradnja sa građanima i civilnim sektorom, navodeći da je zbog toga važno da ovakvih javnih debata bude što više.

"Kako bi mogli da pružimo doprinos daljem toku reformi, posebno oblasti borbe protiv korupcije u učešća građana u donošenju odluka, neophodno je da kritički sagledamo dosadašnje efekte primjene ove inicijative i svijetlu sagledanih nedostaka i prednosti, formulišemo objektivne i mjerljive ciljeve, čijem ostvarenju treba da zajednički doprinesemo", zaključio je on.

Izvor: Vebsajt CdM, 15.12.2015.