Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

MINISTARSTVO ZA LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA: Završena obuka za tuđioce o zaštiti zavisnika u slučajevima diskriminacije


Ministarstvo za ljudska i manjinska prava organizovalo je za 25 predstavnika državnog tužilaštva obuku o pružanju zaštite u slučajevima diskriminacije, a na seminarima i radionicama obrađene su teme o pojmu, predmetu i prepoznavanju diskriminacije, opštem pravnom režimu zabrane iste, kao i međunarodnim standardima i praksi u ovoj oblasti.

Kako su istakli iz Ministarstva, posljednja seminar-radionica odnosila se na zabranu diskriminacije po osnovu zdravstvenog stanja, odnosno diskriminaciji zavisnika od psihoaktivnih supstanci, oboljelih od AIDS-a, HIV pozivnih i hepatitisa C.

Predavači i voditelji radionice bili su Saša i Milena Mijović iz NVO 4Life i specijalista socijalne medicine ispred Instituta za javno zdravlje, Aleksandra Marjanović, koji su govorili o predrasudama i stereotipima vezanim za zavisnike, stigmi i diskriminaciji povezanih sa HIV-om, epidemiologiji HIV-a, HCV infekcijama i povezanosti sa rizičnim grupama.

"Na radionici je bilo riječi i o ulozi medija u razbijanju predrasuda, a dat je i pregled alternativnih mjera sankcionisanja zavisnika od droga u zemljama Evropske unije. Sa radionice je poručeno da stigmatizaciju podstiču nedovoljno znanje i razumijevanje bolesti, zablude o prenošenju HIV-a, nedostupnost liječenja, neodgovorno i senzacionalističko izvještavanje u medijima o epidemiji HIV/AIDS-a, neizlječivost AIDS-a, te predrasude i strahovi u vezi društveno osjetljivih tema i pitanja kao što su seksualnost, bolest, smrt i upotrebi droga", piše u saopštenju Ministarstva. 

Izvor: Vebsajt CdM, 15.12.2015.