Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

MINISTARSTVO EKONOMIJE: Centralnoevropska aluminijumska kompanija već je izgubila spor protiv Crne Gore pred Arbitražnim tribunalom Međunarodnog centra za rješavanje investicionih sporova


Centralnoevropska aluminijumska kompanija (CEAC) već je izgubila spor protiv Crne Gore pred Arbitražnim tribunalom Međunarodnog centra za rješavanje investicionih sporova (ICSID) u Parizu, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Iz Ministarstva su, povodom najave CEAC-a o pokretanju parničnog postupka protiv Crne Gore, naveli da je Arbitražni tribunal, imajući u vidu sve okolnosti slučaja, u julu odlučio da troškove tog postupka i pravnog zastupanja od oko 900 hiljada EUR u potpunosti snosi ta kompanija.

"Imajući u vidu činjenicu da je CEAC pokrenuo postupak u kome nije mogao da dokaže ni da posjeduje odgovarajuće kvalifikacije, Arbitražni tribunal je odlučio da troškove postupka i pravnog zastupanja snosi CEAC, uključujući i to da je ta kompanija dužna da nadoknadi Crnoj Gori troškove koje je ona već snosila u vezi sa ovim postupkom", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su naveli da je to najveća potvrda činjenica da je Vlada u Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP) uradila sve u skladu sa Ugovorom o poravnanju, važećom legislativom i najboljom međunarodnom praksom u toj oblasti.

"Očekujemo da će se i u ovom postupku to potvrditi. Ministarstvo ekonomije neće, kao što nije ni dosad, komentarisati postupke koji su u toku", zaključuje se u saopštenju.

CEAC, većinski vlasnik i jedan od najvećih kreditora KAP-a sa sjedištem na Kipru, pokrenula je parnični postupak protiv države Crne Gore pred kiparskim sudovima.

Izvor: Izvor: Vebsajt RTCG, 14.11.2016.