Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O POREZU NA NEPOKRETNOSTI: Primjena propisa počinje 1. januara 2016. godine. Javni sektor nije obveznik poreza na nepokretnosti, ukoliko se te nepokretnosti ne koriste za sticanje prihoda na tržištu. Porez na nepokretnosti u cjelosti pripada opštinama, koje će imati mogućnost da propišu višu, odnosno nižu poresku stopu i bliže definišu nepokretnosti koje su predmet oporezivanja po višoj, odnosno nižoj stopi


Opštine od 1. januara 2016. godine od poreza na nepokretnosti mogu da uzmu više novca zato što stupaju počinje primena izmjena i dopuna Zakona o nepokretnosti ("Sl. list RCG", br. 65/2001 i 69/2003 - dr. zakon i "Sl. list CG", br. 75/2010 i 9/2015 - dalje: Zakon), kojima je povećan donji limit ove poreske stope sa 0,10 na 0,25 odsto tržišne vrijednosti nekretnine.

"Opštinama se tako otvaraju mogućnosti da povećaju prihode od poreza na nepokretnosti", rečeno je iz Ministarstva finansija.

Zakonom se obezbjeđuju uslovi za formiranje sveobuhvatne baze podataka putem uvođenja obaveze notarima, sudovima i drugim državnim organima da opštinama na čijem se području nalazi nepokretnost, dostave isprave ugovore, odluke... na osnovu kojih se stiče, odnosno mijenja vlasništvo na nepokretnosti, kao i rok za dostavu navedenih isprava, u cilju blagovremenog, efikasnijeg, potpunijeg i kvalitetnijeg oporezivanja nepokretnosti.

Iz Ministarstva finansija su dodali da izmjene daju mogućnost opštinama da propišu višu, odnosno nižu poresku stopu i bliže definišu nepokretnosti koje su predmet oporezivanja po višoj, odnosno nižoj stopi.

Cilj je da se uklone biznis barijere u oblasti turizma, odnosno stimuliše elitni turizam, razvoj poljoprivrede i spriječi nelegalna gradnja. To se odnosi na objekte koji su proglašeni spomenicima kulture, a vlasništvo su vjerskih organizacija, u slučaju kada služe za stanovanje.

Iz Ministarsva finansija pojašnjavaju da se uvode novčane kazne zbog neprijavljivanja i neplaćanja poreske obaveze za notare, odgovorno lice u sudu ili državnom organu, pravna lica, preduzetnike i fizička lica.

"Porez na nepokretnosti u cjelosti pripada opštinama, što znači da državna kasa ne gubi prihode", ističu u Ministarstvu i podsjećaju da se porez ne plaća na nepokretnosti u državnoj svojini koje koriste državni organi, organizacije i službe, organi jedinice lokalne samouprave i organizacije koje obavljaju javnu službu.

To znači da javni sektor nije obveznik poreza na nepokretnosti, ukoliko se te nepokretnosti ne koriste za sticanje prihoda na tržištu.

Izvor: Vebsajr CdM, 13.11.2015.