Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PROVIZIJA ZA PODIZANJE GOTOVINE NA BANKOMATIMA DRUGIH BANAKA DO 3%

16.10.2020.


U većini banaka ne očekuju da će doći do promjena naknada za podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka u zemlji, koje se kreću do tri odsto vrijednosti transakcije, a minimum od dva do pet eura.

Jedino u Prvoj banci smatraju da se u narednom periodu može očekivati postepeno smanjivanje tih naknada, imajući u vidu globalne procese digitalne transformacije bankarskog sektora.

U prvom talasu Covid-19 banke su ukinule naplatu ove naknade, ali su je vratile.

Hipotekarna banka, po pregledu naknada dostavljenom Centralnoj banci (CBCG), podizanje novca sa tuđih bankomata svojim klijentima naplaćuje tri odsto, minimum tri eura.

Iz banke su ukazali da je podizanje gotovine na njihovim bankomatima besplatno za pojedince, korisnike debitnih kartica izdatih od Hipotekarne banke.

Iz te banke su objasnili da visinu provizije za podizanje gotovine klijenata drugih banaka sa bankomata Hipotekarne banke određuju druge banke.

Hipotekarna banka ima 39 bankomata, od čega je jedan broj uređaja postavljen u saradnji sa Universal capital bankom, sa kojom imaju dugogodišnju poslovnu saradnju u ovoj oblasti.

"Zato za korisnike debitnih platnih kartica Hipotekarne banke i Universal capital banke, podizanje gotovine je besplatno na bankomatima Hipotekarne banke, ali i Universal capital banke", objasnili su iz te banke.

Prilikom određivanja visine naknade za podizanje gotovine sa drugih bankomata, Hipotekarna banka, kao i za druge usluge, uzima u obzir niz faktora.

"Procjenom situacije, banka donosi i privremene mjere o ukidanju ove vrste provizija za svoje klijente, a što je bio slučaj tokom prvog talasa pandemije koronavirusa, kada su klijenti Hipotekarne banke u periodu od par mjeseci bili oslobođeni plaćanja provizije za podizanje novca sa bankomata drugih banaka", objasnili su iz banke.

U Universal capital banci podizanje novca sa tuđih bankomata, kako stoji u tarifama dostavljenim CBCG, svojim klijentima naplaćuju tri odsto, minimum tri eura.

U Prvoj banci, kako su ukazali, podizanje gotovine na bankomatima drugih banaka klijentima naplaćuju dva odsto, odnosno minimum dva eura.

Na njihovim bankomatima za njihove klijente je besplatno.

"Prva banka ni sa jednom bankom nema ugovor o besplatnom podizanju novca klijenata drugih banaka", poručili su iz te banke.

U Crnogorskoj komercijalnoj banci (CKB), kako se navodi u pregledu naknada koje banke redovno dostavljaju CBCG, podizanje novca na tuđim bankomatima naplaćuju 1,99 eura plus jedan odsto.

I u ovoj banci smatraju da će provizije ostati na sadašnjem nivou.

"CKB trenutno nema sklopljenih ugovora sa drugim bankama za besplatno podizanje sredstava na našim bankomatima. Određivanje provizije za podizanje gotovine karticama drugih banaka na našim bankomatima je u nadležnosti banke čiju karticu klijent koristi i CKB na to nema uticaja", objasnili su iz CKB.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 14.10.2020.


Naslov: Redakcija