Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MIŠLJENJE EVROPSKE KOMISIJE O PREDLOŽENIM IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O DRŽAVNIM SIMBOLIMA I NACRTU AMANDMANA NA ZAKON O DRŽAVNIM SIMBOLIMA

16.10.2018.


Portparolka Federike Mogerini Maja Kocijančić saopštila je juče da je Evropska komisija upoznata sa predloženim izmjenama i dopunama Zakona o državnim simbolima i nacrtom amandmana na Zakon o državnim simbolima, koje je prezentovala Vlada Crne Gore.

Dok regulisanje ovih pitanja potpada pod nacionalnu nadležnost, to treba učiniti na način koji će okupiti, a ne podijeliti crnogorsko društvo”, kazala je Kocijančić za Vikend novine.

Ona je istakla da je važno da pravni okvir Crne Gore obezbijedi uslove za efikasno ostvarivanje slobode izražavanja. “To je jedna od temeljnih vrijednosti EU i ključni element procesa pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji”, kazala je Kocijančić.

Podsjetimo, predsjednik Vlade Duško Marković poručio je nedavno da će Vlada istrajati na predloženim izmjenama i dopunama Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore, da naša zemlja čini ono što čine i sve ozbiljne i demokratske države i da će ko ne bude poštovao državne simbole morati da plati zakonom predviđene kazne.

Takav pristup slijede sve demokratske i ozbiljne države i gotovo da nema ni jedne države u svijetu koja na takav način ne štiti dostojanstvo i državne simbole. Zbog toga me čude takva pitanja, a posebno me čudi negativna kampanja u medijima”, rekao je premijer odgovarajući na pitanja novinara u Golubovcima.

Predsjednik Vlade je istakao da Crna Gora nije uradila ništa što nijesu uradile druge zemlj e, s tim što j e nepoštovanj e državnih simbola kod nas prekršaj, dok je u nekim država i krivično djelo za koje slijedi zatvorska kazna.

Otpor izmjenama zakona koje je Vlada utvrdila na prošlonedjeljnoj sjednici, predsjednik Marković je ocijenio ne samo kao otpor Vladi već i otpor državi.


IZVOR: Izvod iz vesti sa vebsajta CDM, 15.10.2018.


Naslov: Redakcija