Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

MINISTARSTVO FINANSIJA: Bez ograničenja kamatnih stopa do kraja 2015. godine


Organičavanje kamatnih stopa banaka ne može se očekivati do kraja 2015. godine jer nije predviđeno da se Vlada do tada izjasni o Nacrtu zakona koji je predložila Centralna banka, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Usvajanje tog propisa, kako su kazali iz tog resora, uslovljeno je dinamikom konsultacija i efektima analiza u vezi sa ovom problematikom.

CBCG je Vladi dostavila predlog u junu 2015. godine, a prvobitno je bilo planirano da će Nacrt dostaviti do decembra 2014. godine.

Nacrtom je predviđeno da se kamatne stope ograničavaju na oko 12,2 odsto za banke, odnosno 18,3 odsto za mikrofinansijske institucije.

Prosječna efektivna kamatna stopa na novoodobrene kredite 2015. godine bila je oko devet odsto i smanjena je u odnosu na prošlu godinu.

Kreditna aktivnost banaka u osam mjeseci ove godine, kako je saopšteno iz CBCG, bila je na nivou 587,5 miliona eura, što je za skoro 13 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Krediti pravnim licima predstavljali su gotovo 65 odsto ukupno odobrenih, a nenaplativih je bilo oko 15,5 odsto što je za preko 2,5 odsto manje u odnosu na avgust 2014. godine.  

Izvor: Vebsajt RTCG, 15.10.2015.